У љето са што пунијим акумулацијама

Када у свом портфолију имате 55% хидропроизводње, као што то ЕПЦГ има, онда умногоме зависите од хидролошких прилика, на које не можемо да утичемо, па самим тим може да се постави питање: да ли су нам и планови реални, каже Дарко Кривокапић, извршни руководилац Дирекције за управљање енергијом. Иако су падавине, посљедња три мјесеца, биле на око 65% од просјечних, постојао је “вишак” у акумулацијама, па је план из биланса остварен, прецизира директор ФЦ Производња Бојан Ђордан

10042 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Foto Željko Bracanović, arhiva EPCG
Foto: Foto Željko Bracanović, arhiva EPCG

Енергетским билансом за 2024. годину, планирана je производња од 2.995 GWh електричне енергије, од чега је 56% удио хидроенергетских објеката. Производња ХЕ Перућица пројектована је на 920 GWh, а ХЕ Пива на 750 GWh. Очекује се да ТЕ Пљевља оствари производњу од 1.317 GWh, док би мале електране требало да допринесу са око 8 GWh електричне енергије.

Према Кривокапићевим ријечима, Електропривреда такође рачуна на 458 GWh електричне енергије из обновљивих извора, које је у обавези да откупи од Црногорског оператора тржишта електричне енергије – COTTE. С друге стране, енергетским билансом је предвиђена потрошња од укупно 2581 GWh електричне енергије.

Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432
Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432foto: EPCG

- Што се тиче структуре купаца код ФЦ Снабдијевање, домаћинства чине 55%. Упоређењем расположиве електричне енергије у појединим периодима, са потребним количинама које ЕПЦГ има обавезу да испоручи купцима, исказује се биланс, односно вишак или мањак електричне енергије по мјесецима. Ми, на нивоу године, имамо вишак од 986 GWh и мањак од 114 GWh, јер се план максималних потребних снага за потребе купаца ЕПЦГ, креће се од 373 MW у мају, до 553 MW у августу, каже Кривокапић.

Иако су падавине, посљедња три мјесеца, биле на око 65% од просјечних, постојао је “вишак” у акумулацијама, па је план из биланса остварен.

Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432
Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432foto: EPCG

Директор ФЦ Производња Бојан Ђордан је саопштио да је постигнуто да производња наших електрана буде на ниову од 97% у односу на биланс, јер је произведено 329 GWh, од предвиђених 340 GWh.

- Производња у ТЕ Пљевља била је највећа, тј. 110% у односу на план, у ХЕ Пива на нивоу од 108% у односу на план, тако да се, упркос лошијој хидрологији, производња „извукла“ акумулацијама, које су, почетком године, биле 40% већe од планиране, објаснио је Ђордан. Додао је да су акумулације у језерима Слано и Крупац, веће 47%, у односу на план за фебруар, док је акумулација у Пивском језеру 60% већа, од билансно предвиђене количине за фебруар ове године.

- Стратешки циљ је да акумулације на почетку љета, буду на максимално могућој коти, па ће све бити подређено томе, јер као што је познато, максимална потрошња нас и очекује током љетње сезоне, каже Дарко Кривокапић.

Као својеврсни “бенефит” додаје чињеницу да су цијене електричне енергије у паду, па је Дирекција за управљање енергијом купила дио количина које нам недостају током трећег квартала. Једно је сигурно – наши потрошачи не морају да брину, снабдијевње електричном енергијом биће уредно и стабилно као и до сада, поручује Кривокапић.

Иначе, укупнo инсталисана активна снага у електранама ЕПЦГ износи 874 MW (без малих електрана), од чега у хидроелектранама 649 MW, а у Tермоелектрани 225 MW. Распон расположиве активне снаге на прагу електрана, зависно од редовних годишњих ремоната или потребних застоја због модернизације опреме, у 2024. години, креће се од 314 MW (прва половина октобра) до 845 MW (прва половина децембра).

Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432
Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432foto: EPCG

Kолико хидрологија утиче на остварење Eнергетског биланса, говоре подаци за протеклу годину када је, због обилних падавина, које су биле чак 105% више од просјека, производња електричне енергије, премашила планове из Енергетског биланса за 2023.годину, а позитивни ефекти из трговине електричном енергијом-разлици између продаје и куповине-достигла рекорде! Наиме, током 2023. године, у производним погонима ЕПЦГ произведено је 3.481,5 GWh електричне енергије, од чега је ТЕ Пљевља предала на мрежу 1.505,4 GWh (9% више од плана), док су наше хидроелектране произвеле 1.976,1 GWh електричне енергије. Тако је ХЕ Перућица произвела 13 % више од плана, а ХЕ Пива чак 24 % !

"Дирекција за управљање енергијом купила је, због ниских цијена, дио количина које нам недостају током трећег квартала."

Foto Željko Bracanović, arhiva EPCG
Foto Željko Bracanović, arhiva EPCGfoto: EPCG