Počele da važe izmjene Zakona o akcizama: Poskupljuju cigarete

Izmjenama i dopunama uvedeni su u akcizni sistem Crne Gore novi akcizni proizvodi i to tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, nesagorjevajući duvan i ugalj
146 pregleda 0 komentar(a)
Cigarete, Foto: Shutterstock
Cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2017. 10:57h

Izmjene i dopune Zakona o akcizama, na osnovu kojih bi u narednih nekoliko dana trebalo da poskupe cigarete, počele su da važe od danas.

Cigarete će nakon povećanja akciza vjerovatno u narednih deset dana poskupiti do 40 centi po paklici, zavisno od vrste.

Iz Uprave carina su saopštili da su u ponedjeljak izmjene i dopune Zakona o akcizama objavljene u Službenom listu i da danas stupaju na snagu.

Izmjenama i dopunama uvedeni su u akcizni sistem Crne Gore novi akcizni proizvodi i to tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, nesagorjevajući duvan i ugalj.

Na nesagorijevajući duvan akciza se plaća po kilogramu neto mase u iznosu od 40 odsto minimalne akcize na hiljadu komada cigareta utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta.

“To znači da pri specifičnoj akcizi na cigarete od 30 eura na hiljadu komada i prosječnoj ponderisanoj maloprodajnoj cijeni cigareta od 1,9 eura po paklici, akciza na nesagorijavjući duvan do kraja godine iznosi 24,16 eura po kilogramu neto mase tog proizvoda”, objasnili su iz Uprave.

Na ugalj se akciza plaća po gigadžulu (GJ) bruto toplotne vrijednosti u iznosu od 30 centi, počev od 2019. godine.

Izmjenama i dopunama povećana je visine akcize za etil alkohol sa 650 eura na 850 eura po hektolitru čistog alkohola do kraja godine.

Specifična akciza na cigarete povećana je sa 24 eura na 30 eura na hiljadu komada cigareta do kraja godine, a na fino rezani duvan sa 25 eura na 54 eura po kilogramu tog proizvoda.

Iz Uprave carina su objasnili da je izmjenama i dopunama Zakona o akcizama uvedena obaveza obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja akcize kod povećanja njene visine.

“Shodno navedenom proizvodači, uvoznici, kao i osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, koji na dan prije povećanja akcize imaju u zalihama te proizvode, dužni su da obave popis i da obračunaju razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim zakonom”, kazali su iz Uprave carina.

Navedenu obavezu nemaju osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo duvanskim proizvodima.

Popis zaliha akciznih proizvoda i obračun razlike akcize podnosi se na obrascu nadležnim područnim jedinicama Uprave carina u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do povećanja akcize.

“U ovom slučaju rok je do 15. septembra, do kada se razlika akcize mora uplatiti”, rekli su iz Uprave carina.

Oni su kazali da se akciza na jaka alkoholna pića, koja proizvodi mali proizvođač i koja se puštaju u promet na teritoriji Crne Gore, plaća u iznosu od 300 EUR po jednom hektolitru čistog alkohola, počev od 1. januara.

Bonus video: