Dodijeljene godišnje nagrade CBCG

Nagrada za najbolji doktorski rad ove godine nije dodijeljena, jer dostavljeni radovi nijesu odgovarali zadatoj temi konkursa

4532 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centralna banka Crne Gore
Foto: Centralna banka Crne Gore

Centralna banka (CBCG) dodijelila je danas godišnje nagrade za najbolje radove u oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.

Iz CBCG je saopšteno da je nagrada za najbolji diplomski rad, u iznosu od tri hiljade eura, dodijeljena Kristini Popović za rad Asimetrične informacije u bankarstvu i osiguranju.

„Nagradu za najbolji master rad, u iznosu od četiri hiljade eura, dobila je Milica Petković za rad Analiza likvidnosti bankarskog sistema Crne Gore u uslovima krize: uticaj pandemije COVID – 19“, navodi se u saopštenju.

Nagrada za najbolji doktorski rad ove godine nije dodijeljena, jer dostavljeni radovi nijesu odgovarali zadatoj temi konkursa.

Nagrade je povodom Dana CBCG, kao predsjednica Komisije za dodjelu godišnje nagrade, dobitnicama uručila guvernerka CBCG Irena Radović.

Obrazlažući odluku Komisije, koju su činili istaknuti profesori crnogorskih univerziteta, a među kojima ima i ranijih dobitnika Godišnje nagrade CBCG, kao i eksperti CBCG, Radović je rekla da je proces selekcije bio zahtjevan, da je protekao uz punu transparentnost i posvećenost, te da je svaki rad pažljivo analiziran, a odluke donesene uz poštovanje najviših standarda objektivnosti i integriteta.

„Današnji događaj je, takođe, prilika da istaknemo podršku koju CBCG pruža akademskim dostignućima. CBCG će u narednom periodu biti posebno posvećena podršci mladim talentima i njihovom napretku u oblasti finansija i ekonomije“, rekla je Radović.

Ona je navela da se ponose što su dio zajednice koja cijeni znanje, istraživanje i inovacije, te što su u mogućnosti da kroz projekte i stipendije za mlade talente, koje će uskoro pokrenuti, podrže razvoj budućih lidera.

Godišnja nagrada CBCG ustanovljena je 2007. godine, sa ciljem stimulisanja naučne misli i afirmacije mladog i stručnog kadra u Crnoj Gori. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dijela, koji je ove godine uvećan po hiljadu eura po kategoriji.

Godišnju nagradu su, od njenog ustanovljenja, dobili 51 diplomac, magistar i doktor nauka.

Bonus video: