Bar: Novčane nagrade za najbolje preduzetničke ideje mladih

"Prvo mjesto po odluci žirija dobila je biznis ideja inovativna aplikacija 'PawCare' koju su osmislili Danil Monahov, Ilija Kalezić i Mihailo Roćenović"

2914 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

U okviru implementacije Lokalnog akcionog plana za mlade 2024. godine, realizovana je aktivnost hakaton „Najbolja preduzetnička ideja“, takmičenje u biznis idejama za mlade, koje je organizovala Opština Bar u saradnji sa Biznis start centrom Bar, kazali su iz te lokalne samouprave.

Kako navode, učesnici hakatona bili su mladi od 15 do 30 godina koji su imali priliku da iskažu svoju kreativnost i preduzetnički duh, ali i da pokrenu sopstveni biznis. Glavne oblasti za razvoj biznis ideja bile su turizam i inovativna rješenja u lokalnoj zajednici.

"Prvo mjesto po odluci žirija dobila je biznis ideja inovativna aplikacija 'PawCare' koju su osmislili Danil Monahov, Ilija Kalezić i Mihailo Roćenović. Aplikacija sadrži i interaktivnu mapu koja omogućava da se izabere privremeni čuvar za ljubimce, zajedno sa automatskim prikazom njegove lokacije na mapi, čime će se olakšati korisnicima da pronađu osobe raspoložene za čuvanje“, saopštili su iz Opštine Bar.

Drugo mjesto osvojila je ideja "Valorizacija neperspektivnih sredstava u vlasništvu Crne Gore” koju su osmislili Teodora i Luka Gašić. Cilj ideje je da se izvrši detaljno čišćenje dva najmoćnija broda nekadašnje jugoslovenske mornarice, koje Ministarstvo odbrane pokušava da proda šest godina. Ideja je da se jedan brod potopi i služi kao atrakcija za ronjenje, a drugi ostane na kopnu u vidu muzeja sa unutra izloženom opremom i dijelom naoružanja koje se koristilo u tom brodu. Time bi se obogatila turistička ponuda Bara, poručeno je.

"Treće mjesto na takmičenju osvojila je ideja 'Aplikacija za slobodna parking mjesta i praćenje događaja u gradu' od strane Anđele Zindović, Dunje Stanojević i Sare Pepđonović, koja se odnosi se na razvoj besplatne aplikacije 'City spot', koja bi funkcionisala kao sveobuhvatan vodič za grad Bar“, istakli su.

Opština Bar, kako su naveli, je tri prvoplasirane biznis ideje novčano nagradila sa iznosima od 500, 300, odnosno 200 eura, dok su ostali timovi nagrađeni iznosom od po 100 eura od strane firme Allegra, a predsjednik žirija Mihailo Vukić je svim takmičarima uručio potvrde o učešću.

Nagrade dobitnicima uručio je sekretar Sekretarijata za sport i mlade, Goran Simić.

Bonus video: