Pizana ostaje javno kupalište

Morsko dobro odbilo zahtjev turske kompanije “Merit Montenegro”, partnerske firme Branislava Brana Mićunovića, da plaža bude hotelska za njihov novootvoreni kondo hotel “Merit starlit”

59818 pregleda 405 reakcija 41 komentar(a)
Plaža Pizana ispod bedema Starog grada, Foto: Privatna arhiva
Plaža Pizana ispod bedema Starog grada, Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj odbio je zahtjev turske kompanija “Merit Montenegro” da im se starogradska plaza Pizana dodijeli kao hotelska za njihov novootvoreni kondo hotel “Merit starlit”.

To je “Vijestima” potvrđeno u tom javnom preduzeću.

Morsko dobro ostalo je pri stavu da Pizana, plaža ispod bedema Staroga grada ostane javno porodično kupalište dostupno svima na upotrebi, dok će u septembru, nakon sezone, njen status za narednih pet godina biti promijenjen u javno kupalište.

“Merit Montenegro” je kompanija koja je, kao partner firme “Zeta film” nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, završila izgradnju luksuznog dvanaestoetažnog kondo hotela “Merit Starlit” nadomak Staroga grada.

Turska kompanija je još prije tri godine potencijalnim kupcima rezidencijalnih apartmana u kondo hotelu reklamirala Pizanu kao njihovo hotelsko kupalište, dok nekadašnji restoran “Maša”, koji godinama nije u funkciji, kao njihov.

“Smješten u samom centru Budve, “Merit Starlit Hotel & Residence” će nuditi i privatnu plažu za ljubitelje mora. Samo 250 metara od “Merit Starlita” i samo nekoliko koraka od susjedne marine, plaža “Starlit” donosi vam doživljaj boutique plaže. Tokom dana će biti na raspolaganju usluga korišćenja buggy vozila za ugodan transfer od “Merit Starlita” do plaže. Plaža “Starlit” takođe ima izvrstan restoran u kojem možete probati najukusnija jela grada, što će vaš odmor u Crnoj Gori učiniti nezaboravnim. Pred zalazak sunca, lokacija se pretvara u noćni klub u kojem će se organizovati posebne zabave uz očaravajuće poglede na Jadran”, objavile su ranije “Vijesti” reklamni materijal kompanije.

Plažu Pizana je još 2019. na tenderu dobila kompanija “Dukley hotel”, ali nikada nije stavljena u funkciju. Ostala je javno kupalište koje održava Opština, nakon što Plivački vaterpolo klub (PVK) “Budva” tada nije izdao zakupcu lokal, nekadašnju “Mašu”, čiji je vlasnik.

Hotel “Merit Starlit”
Hotel “Merit Starlit”foto: Vuk Lajović

To što su Pizanu tada prisvojili kao svoju hotelsku vjerovatno je bilo inicirano zaključenjem ugovora sa “Dukley hotel”, koji je Mićunovićevoj kompaniji izdao plažu u podzakup. Ugovor je zaključen u septembru 2020, ali u njemu piše da Mićunovićeva firma mora da pribavi saglasnost Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Morsko dobro nikada nije dalo saglasnost. U međuvremenu, Opština se na čudan način domogla imovine Plivačkog vaterpolo kluba, plivališta na Pizani i nekadašnjeg restorana “Maša” u vrijeme dok su gradom upravljali povjerenici, odnosno u avgustu 2022. Upravo su četiri povjerenika, bliska tadašnjem DF-u, dok je u fotelji prvog čovjeka Budve bio Marko Carević glasala za Odluku o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub “Budva - Budvanska rivijera”, kojim je imovina ugašenog vaterpolo kluba, nakon 14 godina ponovo vraćena Opštini.

Odluka nikada nije sprovedena.

Na mjestu nekadašnje oronule zgrade “Zeta filma” nikla je višespratnica i otvoren je novi kondo hotel koji ima 44 hotelske sobe, ali i 49 rezidencijalna aprtmana, te dva restorana, spa i fitnes centar, ali i kazino.

Kako se navodi na sajtu, 30 od 49 rezidencijalnih apartmana su već prodati.

“Zeta film” je još u oktobru 2018. srušila do temelja staru zgradu “Zeta filma”, a prethodno im je Ministarstvo održivog razvoja izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela. Mićunovićeva firma kao partnera u cijelom poslu tada uvodi “Merit Montenegro” koja završava milionski vrijedan projekat.

Bonus video: