Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma formiralo radne grupe za izmjene zakona. Planirana je i drugačija raspodjela novca između lokalnih i Nacionalne turističke organizacije. Novi predlog zakona trebalo bi da bude poznat do septembra

21592 pregleda 39 reakcija 23 komentar(a)
Za turizam važno da NTO ima dovoljno novca za pograme, Foto: Boris Pejović
Za turizam važno da NTO ima dovoljno novca za pograme, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta.

To je saopšteno iz ovog resora na pitanja “Vijesti” u kojoj je fazi izrada izrada izmjena ovog Zakona i kada se može očekivati da se on nađe na sjednici Vlade.

Kako su objasnili predloženim programom rada Vlade za 2024. godinu predviđeno je utvrđivanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi za treći kvartal ove godine (jul, avgust, septembar). To znači da bi do septembra Vlada pripremila predlog novog zakonskog rješenja i poslala ga Skupštini, odnosno da ne bi bilo primjenjivano na ovogodišnju ljetnju turističku sezonu.

“Kada govorimo o pitanju visine boravišne takse, po mišljenju ovog Ministarstva, to se mora riješiti na način da se visina takse odredi imajući u vidu ekonomska kretanja u proteklim godinama, uključujući i inflaciju. Tačan iznos uvećanja, će biti određen na osnovu detaljne ekomonsko-fiskalne analize koja će biti sprovedena u postupku pripreme teksta ovog zakona. Drugo pitanje koje se odnosi na mehanizam raspodjele sredstava naplaćenih po ovom osnovu je značajno složeniji po svojoj prirodi. Naime, boravišna taksa je javni prihod, u smislu definicije ovog termina, te shodno tome pripada državi, a sredstva koja se po tom osnovu naplaćuju, iako im je zakonom određena namjena, se realizuju preko državnog trezora i planiraju se zakonom o budžetu”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Oni kažu da će u koordinaciji sa Ministarstvom finansija osmisliti mehanizam prikupljanja, raspodjele i transfera sredstava naplaćenih po ovom osnovu.

“Prema podacima Ministarstva finansija, prihod od boravišne takse, odnosno onaj dio prihoda koji ide u Državni trezor, naplaćen tokom 2023. godine iznosio je 2.284.497,22¤ što predstavlja rast od 22,57% u odnosu na prihod ostvaren od boravišne takse u 2022. godini. Prema Zakonu o boravišnoj taksi, predviđeno da se 20 odsto ukupnog prihoda od boravišnih taksi preusmjeri za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije (NTO), a 80 odsto za finansiranje djelatnosti lokalnih turističkih organizacija”, naveli su iz Ministarstva.

Nacionalna turistička organizacija do sada bila zakinuta

Iz NTO-a su proteklih godina često dovodili u pitanje način raspodjele novca i tvrdili da su zakinuti, odnosno da im se ne prosljeđuje puni iznos novca koji im pripada. To na pitanje “Vijesti” potvrđuju i iz Ministarstva turizma.

“Za razliku od lokalnih turističkih organizacija koje svoj dio namjenskih sredstava dobijaju direktno i u cjelosti, NTO-u se namjenska sredstva opredjeljuju kroz Zakon o budžetu Crne Gore i to djelimično. Primjera radi, NTO je Zakonom o budžetu za 2023. godinu opredjeljeno ukupno 3.014.394,36 € (od čega 2.429.222,00 € namjenskih sredstava). Iznos naplaćenih namjenskih sredstava, koja bi shodno pomenutim zakonima trebalo da se koriste za finansiranje programa rada NTO u 2023. godini iznosio je preko četiri miliona eura. Važno je da NTO raspolaže sredstvima u visini koja je propisana zakonom kako bi bila u mogućnosti da izvršava sve aktivnosti koje su joj Zakonom o turističkim organizacijama stavljene u nadležnost, što istovremeno snažno doprinosi unaprijeđenju turizma te shodno tome i prilivu sredstava u Budžet Crne Gore”, odgovorili su iz Ministarstva, navodeći i da je to jedan od razloga zbog čega su formirali radne grupe za izradu nacrta predloga zakona o boravišnim taksama i turističkim organizacijama.

Bonus video: