Bivši radnici "Vektre Jakić" od Vlade traže zarade i povezivanje staža

Tvrde da im se duguje 15 do 20 zarada...

5676 pregleda 30 reakcija 7 komentar(a)
Radnici na jednom od ranijih protesta, Foto: Goran Malidžan
Radnici na jednom od ranijih protesta, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici “Vektre Jakić” u Pljevljima pozvali su Vladu da nađe način da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž.

Predstavnik radnika Žarko Mazalica “Vijestima” je kazao da im je vlasnik kompanije Dragan Brković ostao dužan od 15 do 20 zarada, a da im radni staž nije povezan za pet godina.

U kompaniji “Vektra Jakić” proizvodnja je prekinuta 12. decembra 2018. godine, kada su zaposleni upućeni na Biro rada.

Privredni sud otvorio je 26. decembra prošle godine stečajni postupak. Stečaj je uveden na predlog Uprave prihoda i carina, zbog duga za porez i koncesije.

Oko 150 radnika čeka isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, a ukupno su prijavili više od 300.000 eura potraživanja.

Ukupna prijavljena potraživanja premašila su 150 miliona eura, a najviše OTP banka koja potražuje skoro 113 miliona eura.

Od uvođenja stečaja promijenjena su tri stečajna upravnika, što je, smatra Mazalica, simptomatično, posebno, nakon najnovijeg pokušaja stečajnog upravnika da Brkovića angažuje za čuvara imovine.

Nedavno je Privredni sud poništio svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stečajnog upravnika “Vektre Jakić” da mu se iz depozita suda isplati 30.000 eura za privremenu naknadu troškova stečajnog postupka, kao i da između ostalog angažuje Brkovića da za 1.000 eura mjesečno vodi administrativni dio poslova stečajnog postupka.

“Mi smo razočarani dešavanjima u Vektri Jakić i načinom kako se vodi stečaj”, kazao je Mazalica.

On je ocijenio da vlade Duška Markovića i Dritana Abazovića nijesu ništa uradile da se problem riješi.

“Ista priča je i sa (Milojkom) Spajićem, našim Pljevljakom, koji je takođe obećao da će sve brzo riješiti, ali ništa od toga... Pozivamo sve poslanike u Skupštini koji smiju da pomenu Brkovića da rješavaju pitanje Vektre Jakić. Tražimo od Vlade da nam neko isplati ovih 15 do 40 plata što smo zaradili i da nam poveže radni staž za pet godina”, kazao je Mazalica.

Bonus video: