Mujović: Molio sam Demokrate da delegiraju najstručnijeg za Cedis, odgovor je bio Čađenović, nemam moći da to promijenim

Mujović je rekao ne očekuju od njega da brani ono što se ne može braniti i ih ubjeđuje da u CEDIS-u cvjetaju ruže

30293 pregleda 154 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 15.04.2024. 13:35h

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da bi apsolutno podržao izgradnju LNG terminala i gasno-turbinske elektrane u Baru ukoliko se ispune sve pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine.

"Mislim da je izgradnja LNG terminala dobra opcija jer skladištite prirodni tečni gas i postajete jedna vrsta čvorišta, hub-a, kojem će gravitirati druge zemlje i otvarate mogućnost razvoja nekih novih opcija za grad i državu", rekao je Mujović u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje Branislava Nenezića (SD).

Nenezić je zanimalo da li je Mujović za izgradnju terminala, te da li je rađena cost benefit analiza imajući u vidu da Crna Gora nema svoj gasovod i da ne bi koristila pomenuti gas.

"Da bi za izgradnju gasno-turbinske elektrane za balansiranje energije bilo neophodno stvoriti preduslove za izgradnju novih izvora obnovljive energije i da treba uvažiti sve negativne ekološke, ekonomske i socijalne aspekte ovog projekta. i na kraju da li ste lično, kao čovjek od struke za izgradnju ovakvog objekta...".

Pitao je i zašto u Baru, koji ima 250 sunčanih dana, nije planiran nijedan solarni panel, ali jeste LNG terminal i elektrana.

Mujović je objasnio da su izgradnja terminala i elektrane u Baru dva kapitalna projekta sa snažnim potencijalom da utiču na Crnu Goru, a da je na nama da odmjerimo da li nam ti projekti donose nešto novo, da li su prosperittnei ili nas guraju u zonu rizika da ugrozimo ili devastiramo ono što imamo.

Kazao je da Crna Gora na putu ka EU treba da ispuni dva zadatka - da do 2030. smanji emisiju ugljen-dioksida za 55 odsto i da do 2050. postigne potpunu karbonsku neutroalnost, a da se to postiže implementacijom obnovljivih izvora energije u energetski sistem.

"Lijepo zvuči, ali nije jednostavno realizovati. Sunce i vjetar su izvori van zone kontrole i to su elektrane koje vape da im pružite podršku. Mogu da rade ako im obezbijedite pozadinsku podršku. Solarne i vjetroelekrane ne mogu biti glavne zvijedje time, mogu biti timski igrači. Njima možemo pomoći izgradnjom velike hidroelektrane, ili implementirati storidž sisteme ili graditi gasno- turbinsku elektranu".

Mujović je istakao da je on svim srcem i naučno i politički za izgradnju hidroelektrane.

"Međutim suočili smo se sa problemima, šta god da smo delegirali, Kruševo, Komarnicu, Ćehotinu... Imate proteste jednog dijela građana, opravdane ili neopravdane, ali nemamo pravo da ih ignorišemo i čekamo mišljenje Agencije za zaštitu životne sredine i relevantnih institucija. Ali gospodine Neneziću, vrijeme prolazi, 2050. godina je na pragu".

Storidž sistemi su opcija, rekao je Mujović, ali objasnio je da nisu ekonomski opravdani i da su to obični akumulatori, te da će se za 20 godina postaviti pitanje šta sa njima, kako ih reciklirati.

Gasno turbinske elektrane su treća opcija koja, kako kaže, ima strahovite prednosti, ali ima i mane.

"Velika prednost je što se brzo mogu stavitit u sistem. Fali vam energije i vi u nekoliko minuta do sata možete iskoristiti taj potencijal i dobiti nedostajuću energiju. Mana je što su skupe i što ih morate koristiti na kašičicu, kao lijek. Ako ih koristitte za dobijanje bazne energije, kao što je termoelektrana, onda ulazite u velike ekonomske probleme. Ako ne uradimo nešto od ovoga troje imamo dvije opcije, jedna je da nemamo dovoljnu količinu električne energije i da uđemo u zonu restrikcija, a druga opcija je da nedostajuću količinu električne energije nabavite po tržišnim cijenama u datom momentu, što je katastrofalno rješenje i zadnji sam koji bi to dozvolio", rekao je Mujović.

On je istakao da nešto brzo mora da se radi.

"LNG terminal, ako se ispune pretpostavke koej se tiču zaštiute životne sredine mislim da je izgradnja LNG terminala dobra opcija jer skladištite prirodni tečni gas i postajete jedna vrsta čvorišta, hub-a, kojem će gravitirati druge zemlje i otvarate mogućnost razvoja nekih novih opcija za grad i državu. Ulazim u zonu rizika da me optužite da protežiram gorivo koje 2050. godine treba da bude stavljeno po strani, jeste, ali LNG je tranziciono gorivo. Moramo da kupimo vrijeme. Ako bismo sada praviili sunce i vjetar, ko će da balansira. Ja hoću da stvorim preduslove kako bismo uključili sunce i vjetar".

Zaključio je da gasno turbinsku elektranu i LNG terminal treba raditi samo onako kako propisuje potpisani memorandum.

On je najavio da će predstavnici kompanije Vetington boraviti u Baru od 8. do 10. maja i prikupljaće određene informacije koje su im potrebne kako bi Vladi dostavile studije.

Građanima sjevera uskoro 8,8 miliona za nabavku klima uređaja, toplotnih pumpi...

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović pitao je Mujovića o problemu zagađenosti vazduha u Bijelom Polju i najavljenim mjerama tokom posjete ministra.

On je rekao da je Mujović najavio subvencije na klima uređaje, za koje će građani moći da se prijave od marta.

"Ova mjera je izazvala veliko interesovanje. Zbog čega još uvijek nije realizovana, a od nje se dosta očekuje", pitao je Smailović.

Mujović je rekao da je dobro upoznat sa problematikom i zabrinut što Crna Gora daje dva lidera u toj oblasti na evropskom nivou, Pljevlja i Bijelo Polje.

On smatra da je problem Bijelog Polja kombinacija geografskog položaja, meteorloških prilika i korišćenja drvne mase i uglja za potrebe grijanja.

"Postepeno treba ukidati korišćenje drveta i uglja za potrebe grijanja, da povećavamo energetsku efikasnost i pospješimo korišćenje solarne energije za potrebe domaćinstava. Druga metoda je dugoročno rješenje kroz toplifikaciju grada vodenom para, gdje postoje dvije zamke. Kombinovano postrojenje koristi biomasu, a znajući našu "odgovornost" bojim se da ne pređemo u krajnost da umjesto nusprodukata ne počnemo sjeći šume. Druga opcija je znak pitanja koji lebdi, a to je da li je izgradnja takvog postrojenja ekonomski opravdana imajući u vidu broj stanovnika Bijelog Polja", rekao je Mujović.

Poručio je da od obećanja neće odustati. Na pragu realizacije je, saopštio je Mujović, program pospješivanja energetske efikasnosti za opštine na sjeveru Crne Gore i koji bi trebalo da se nađe na sjednici Vlade u četvrtak.

"Od toga dana 8,8 miliona eura biće na raspolaganju stanovnicima sjevernih opština za nabavku klima uređaja, toplotnih pumpi, peći na pelet, za izrade fasada.... Dodatno za Bijelo Polje biće kreiran poseban program koji će se ticati subvencija za nabavku klima uređaja. Postoji određena inertnost u radu Ekofonda, i kao posledica tehničkih detalja dešava se kašnjenje", objasnio je ministar.

"Ko je postavio Čađenovića na mjesto izvršnog direktora CEDIS-a nije mu dobro mislio"

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je da njegovo pitanje ima za cilj da problematizuje, kako kaže, katastrofalno loše stanje u energetskom sektoru u posljednje tri godine.

"Ovo se ne tiče samo pitanja CEDIS-a, već je riječ i o Rudniku uglja, EPCG... Poslovni rezultati CEDIS-a su sa plusa došli na 13 miliona gubitka. Troškovi zarada u 2019. su bili na nivou od 25 miliona eura, u 2022. 31 milion. Zaposlenih je bilo 348, a 2022. je 1623... Ko je odgovoran za ovo stanje? Odgovornost nije na ministru Mujoviću. Ključna i jedina odgovornost je na dvije prethodne Vlade i na menadžmentu energetskog sektora", rekao je Rakočević.

Mujović je rekao ne očekuju od njega da brani ono što se ne može braniti i ih ubjeđuje da u CEDIS-u cvjetaju ruže.

On je rekao da je CEDIS preduzeće koje ima visoko kvalitetan tehnički kadar sposoban da rješava nasloženije probleme, i da umjesto pažnju privlače svojim rezultatima oni su predmet interesovanja DRI i SDT što je nedopustivo.

"Smatram da Vladimir Čađenović nije početak i kraj problema CEDIS-a. Da je to tako mislim da bi lako izašli na kraj. Nažalost, problemi CEDIS-a sežu daleko dublje i kontroverze prate preduzeće od osnivanja. Partijsko zapošljavanje, sumnjivi tenderi su nešto što datira maltene od postanka. Finansijski pokazatelji Čađenovićevih prethodnika su kudikamo bolji, ali nimalo me to ne fascinira", rekao je Mujović.

To je zato što to rukovodstvo nije prošlo kroz energetsku krizu kao što prolazi ovo.

"Taj ko je postavio Čađenovića na mjesto izvršnog direktora CEDIS-a nije mu dobro mislio. Napravio mu je medveđu uslugu. Ako na tu poziciju postavite nekoga pravne struke od njega pravite glinenog goluba ili laku metu za odstrijel. Pozicija na kojoj se sada nalzi je puno prirodnija sa aspekta njegovog obrazovanja. Greškom bivšeg menadžmenta smatram nedopustivo veliki broj novozaposlenih, naeadekvatna struktura novozaposlenih, veliko povećanje u administraciji, odrekli su se regulatorno dozvoljenog prihoda... Sve su to stvari koje su diskreditujuće".

Rekao je da je on došao na gotovu štetu, da nije zaslužan za izborni rezultat bilo koje partije...

"Karte su podijeljene prije mene i tačno je rečeno kome koja pozicija u Odboru direktora pripada. Demokrate su dobile poziciju predsjednika OD CEDIS-a i jedino što sam mogao je da molim da delegiraju najboljeg i najstručnijeg za tu poziciju, a njihov odgovor je bio gospodin Čađenović. Nemam moći da to promijenim. Uticao sam da se meritokratija sprovodi u smislu izbora klučnog čovjeka koji treba da da glavni doprinos, izboru izvršnog direktora. Tu imamo čovjeka koji ima iskustva u struci, vidjeđemo kako će se pokazati", istakao je Mujović.

Poslanik Mihailo Anđušić (DPS) pitao je šta je Mujović uradio da se kazne i procesuiraju stranački kadrovi koji su u energetskim kompanijama prekomjereno zapošljavali ljude i tako stvarali baze za glasove, plaćajući sve novcem građana i stvarali od uspješnih kompanija gubitaše.

Mujović je rekao da su svi Odbori direktora energetskih kompanija smijenjeni i postavljeni su novi.

"Da li su najbolji, nisu. Ali imamo iskorak. Upravo ovo što je napravljeno sa EPCG, da imamo tri stručnjaka koja su svjetskog glasa mislim da je korak od sedam milja. Imamo izbore izvršnih direktora koji su ljudi iz struke", rekao je Mujović.

Bonus video: