Bivši radnici "Košute" opet blokiraju put Cetinje-Podgorica: "Od kada smo započeli ovaj vid protesta, preminulo dvoje"

Okupljenima se na protestu pridružio i gradonačelnik Cetinja, Nikola Đurašković koji je poručio da Vlada i nadležna ministarstva treba što prije da se uključe i riješe ovu situaciju

8717 pregleda 37 reakcija 31 komentar(a)
Martinović se obraća na jednom od prethodnih protesta bivših radnika "Košute", Foto: Televizija Vijesti
Martinović se obraća na jednom od prethodnih protesta bivših radnika "Košute", Foto: Televizija Vijesti

Bivši radnici fabrike obuće "Košuta" i danas na Kruševom ždrijelu blokiraju put Cetinje - Podgorica na šest sati.

Okupljeni su na protestu poručili da će se ispred Vlade naći u petak od deset do 13 časova da iskažu protest jer ona ignoriše njihove zahtjeve, a neki od njih spremni su da započnu i štrajk glađu.

Stečajci već skoro dva mjeseca iskazuju protest na ovaj način.

Advokat bivših radnika "Košute", Petar Martinović kazao je da je ovakvo ophođenje Vlade Crne Gore na granici sa kršenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Smatram da smo pokazali elementarno razumijevanje kao i veliku dozu snishodljivosti, međutim od Vlade nijesmo naišli na razumijevanje. Poseban akcenat želim da stavim na to da je od kada smo započeli ovaj vid protesta, do sada, preminulo već dvoje ljude, koji su bili među bivšim radnicima 'Košute'. Postavljam pitanje dežurnim kritičarima, da li ovo predstavlja dovoljne razloge da nas premijer Spajić primi na razgovor i riješimo ovu agoniju, ili još treba da ko zna koji broj ljudi premine da bi nas neko ozbiljno shvatio", objasnio Martinović.

Zahtjevi bivših radnika su da njih 693 primi devet zaostalih zarada prijavljenih 1996. godine na dan stečajnog postupka, dok 81 bivši radnik traži povezivanje radnog staža.

Martinović je istakao da je spreman da ne prisustvuje potencijalnom sastanku u Vladi ukoliko je on smetnja kao pravni zastupnik, dodavši da mu je jedino bitno da se riješi "ova agonija i ljudima isplati oni što su mukotrpno stekli".

Okupljenima na protestu pridružio se danas i gradonačelnik Cetinja, Nikola Đurašković koji je poručio da Vlada i nadležna ministarstva treba što prije da se uključe i riješe ovu situaciju.

Bonus video: