Potpisan memorandum povodom izgradnje vjetroparka "Gvozd"

Prve analize koje je EPCG obavila ukazuju da je projekat isplativ, a investiciona vrijednost budućeg elektroenergetskog objekta procjenjuje se na oko 70 miliona eura
68 pregleda 0 komentar(a)
Vjetropark Gvozd, Foto: EPCG
Vjetropark Gvozd, Foto: EPCG
Ažurirano: 18.05.2018. 15:10h

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i kompanije Ivicom holding GmbH iz Beča potpisali su Memorandum o razumijevanju u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vjetroparka „Gvozd“ u nikšićkoj opštini.

Prve analize koje je Elektroprivreda obavila ukazuju da je, sa planiranom snagom od 50 MW (megavata), projekat isplativ a investiciona vrijednost budućeg elektroenergetskog objekta procjenjuje se na oko 70 miliona eura.

„Rezultati analiza pokazuju da je vjetropark Gvozd isplativ tim prije što podmorski kabl 400 kV za Italiju pruža velike mogućnosti plasmana tzv. 'zelene energije' na italijansko i evropsko tržište“, kazao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić.

Prema njegovim riječima Elektroprivreda je u finalizaciji izrade investiciono-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje HE “Komarnica” i projekta ugradnje osmog agregata snage 65 MVA u HE “Perućica.

Elektrprivreda osim započetih projekata rekonstrukcije i modernizacije tri elektrane, kako je kazao Noveljić, radi na stvaranju pretpostavki za proširivanje proizvodnih kapaciteta i novih elektroenergratkih objekata.

Bonus video: