Plantaže: Gubitak skoro četiri miliona eura, očekujemo uspješnu godinu

Iz kompanije su kazali da se već krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, bilansi stabilizuju i ulazi u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti, odnosno profita
3 komentar(a)
Plantaže, Šipčanik, Foto: Savo Prelević
Plantaže, Šipčanik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2017. 14:47h

Kompanije Plantaže ostvarila je u prvoj polovini godine gubitak od 3,99 miliona eura, saopštili su njeni predstavnici i dodali da i pored toga očekuju uspješnu poslovnu godinu.

“Gubitak u prvoj polovini godine je karakterističan u poslovanju takvog privrednog sistema, jer su rashodi veći od ostvarenih prihoda iz razloga što je ovo period intezivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji. Rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove prepoznatljiv je za drugi dio godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da se već krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, bilansi stabilizuju i ulazi u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti, odnosno profita.

“Već sada, na osnovu trendova prodaje, možemo reći da će i ovo biti još jedna, uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom”, kazali su iz kompanije

Plantaže su u prvoj polovini godine ostvarile ukupne prihode u iznosu od 8,1 miliona eura, koji su šest odsto veći u odnosu na prošlu godinu.

“Prihodi od prodaja su porasli sedam odsto i iznose 7,9 miliona eura, gdje se posebno ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 13 odsto. Karakterističan je rast prihoda od prodaja breskve, koji je ukupno povećan 88 odsto, a od toga 150 odsto je iznosio rast na domaćem tržištu, dok je 27 odsto prodaja porasla na stranim tržištima”, kazali su iz kompanije.

Iz Plantaža su kazali da su troškovi porasli devet odsto na 12,7 miliona eura, koji su u odnosu na planirane manji jedan odsto.

“Razlog toga je u rastu troškova sirovina, materijala i energije, a kao posljedica povećanja proizvodnje flaširanih proizvoda, od čak 62 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, a razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamjene postojeće i time nabavke nove linije za flaširanje, čija ukupna investicija iznosi 2,5 miliona”, kazali su iz kompanije.

Iz Plantaža su dodali da će ukupna vrijednost investicija u ovoj godini iznositi preko deset miliona eura.

Bonus video: