Kuću poljoprivrede grade u Potrlici

Procjena je da će izgradnja samo Pljevljima koštati oko 880 hiljada eura, a tender raspisan i za Berane

7759 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rapisalo je oglas za izgradnju kuće poljoprivrede u Pljevljima, koja će se graditi u naselju Potrlica, nedaleko od zaobilaznice puta prema Prijepolju. Ranija je procjena bila da će izgradnja koštati oko 880.000 eura.

Zainteresovani svoje ponude mogu dostaviti do 4. odnosno 5. juna. Projekat će biti realizovan uz podršku sredstava iz MIDAS 2 projekta. Kuća poljoprivrede biće izgrađena na državnom zemljištu u blizini prodavnice “Laco elektro”.

U Kući poljoprivrede, čija će gradnja najvjerovatnije početi ove godine biće smještene državne institucije i službe koje imaju svoje ispostave u Pljevljima, a koje nemaju trajno riješeno pitanje poslovnih prostora, kao i lokalne poljoprivredne službe. U te institucije spadaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - regionalna kancelarija Direktorata za plaćanje, savjetodavne službe, koje su trenutno u iznajmljenim prostorijama, inspektori za poljoprivredu, šumarstvo, inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, veterinarski i fitosanitarni inspektori i Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i preduzetništvo opštine Pljevlja.

“Izgradnjom prostora trajno bi se riješio problem smještaja državnih i lokalnih poljoprivrednih službi i eliminisali troškovi zakupa. Sve lokalne i regionalne poljoprivredne službe bile bi na jednom mjestu, što bi bilo od velikog značaja za poljoprivrednike i omogućilo im da lakše i brže ostvare svoje zahtjeve i dođu do potrebnih informacija. Potreba za prostorom definisana je na oko 650 metara kvadratnih bruto površine, dok se budžet koji obuhvata izradu idejnog i glavnog projekta i nadzorne radove na građevinskim radovima, reviziju glavnog projekta, izvođenje građevinskih radova, uređenje terena koje podrazumijeva formiranje parkinga, saobraćajnih priključaka i pristupnih puteva i opremanje regionalne kancelarije Direktorata za plaćanje namještajem i IT opremom, procijenjuje na 888.100 eura”, navodi se u Informaciji o izgradnji kuće poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je pribavilo mišljenje Ministarstva finansija i potrebnu plansku dokumentaciju, odnosno urbanističko-tehničke uslove za izgradnju objekta u zahvatu DUP “Potrlica”.

“Na osnovu inicijative Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. 10. 2021. godine i u komunikaciji sa rukovodstvom opštine Pljevlja dobijena je informacija o mogućoj lokaciji za izgradnju kuće poljoprivrede/regionalne kancelarije… Prema DUP-u Potrlica, na parceli je predviđena izgradnja objekata sa oko 1.700 metara kvadratnih (u osnovi 650-700 metara kvadratnih), što je dovoljno za naš projekat i eventualne dodatne sadržaje. Za izgradnju regionalne kancelarije/kuće poljoprivrede koristio bi se dio parcele evidentiran u DUP-u “Potrlica” kao urbanistička parcela 411”, navodi se u informaciji koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede.

Rukovodstvo opštine Pljevlja, kako se dodaje, iskazalo je spremnost da u okviru svojih nadležnosti “pruži pomoć u ovom projektu i investitora oslobodi plaćanja naknade za komunalno opremanje”.

“Opština je dopisom od 27. 7. 2022. godine obavijestila Ministarstvo da će obezbijediti potrebne dozvole koje se izdaju na opštinskom nivou i objekat osloboditi plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, svih lokalnih taksi i poreza na nepokretnost”, navodi se u informaciji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u skladu sa Akcionim planom za usklađivanje sa pravnom tekovinom Eropske unije, planira da otvori šest regionalnih kancelarija u Bijelom Polju, Beranama, Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Baru.

“Crna Gora, odnosno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kao potpisnik i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao korisnik, potpisali su 8. marta 2018. godine sa Svjetskom bankom Sporazum o zajmu za implementaciju drugog Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2). Cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede i ribarstva u Crnoj Gori kroz unaprijeđenu državnu podršku u Crnoj Gori u skladu sa zahtjevima za pristupanje EU… Kao rezultat aktivnosti, u periodu novembar 2018 - mart 2020, u Bijelom Polju, nakon rekonstrukcije i opremanja dijela objekta, uspostavljena je prva regionalna kancelarija. U sklopu istog objekta smještene su savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, službe za selekciju stoke, uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i inspekcijske službe”, navodi se u Informaciji.

Raspisan je i tender za izgradnju kuće poljoprivrede u Beranama. .

Bonus video: