Za realizaciju Programa gazdovanja šumama planirano više od 6.6 miliona eura

U saopštenju dostavljenom medijima VD direktora Uprave, Miloš Rajković je ocjenio da su se donošenjem Programa gazdovanja šumama za 2024. stekli uslovi da se realizuju predviđeni poslovni ciljevi i planovi

10533 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za realizaciju Program gazdovanja šumama za 2024. godinu, koji je usvojila Vlada na poslednjoj sjednici planirana su sredstva u iznosu od 6.677.903 eura. Ukupni finansijski prihodi planirani po osnovu gazdovanja šumama, korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda i lovišta posebne namjene iznose 12.782.480 eura.

U saopštenju dostavljenom medijima VD direktora Uprave, Miloš Rajković je ocjenio da su se donošenjem Programa gazdovanja šumama za 2024. stekli uslovi da se realizuju predviđeni poslovni ciljevi i planovi.

“Uprava kroz odgovorno i transparentno poslovanje, dodatni trud i napor i implementaciju inovativnih metoda rada sigurno nadmašiti planirane finansijske prihode, posvećujući primarno posebnu pažnju održivom gazdovanju i domaćinskom upravljanju šumskim resursima”, zaključuje se u saopštenju.

U skladu sa važećim programima gazdovanja šumama za gazdinske jedinice i planovima gazdovanja za privatne šume, ukupna drvna zapremina koja može biti predmet korišćenja šuma u 2024. godini iznosi 680.241 metara kubnih bruto drvne zapremine. Od toga u državnim šumama 397.126 metara kubnih , a u privatnim šumama 283.115.

Zahtjevom za budžetkim sredstva za 2024 godinu, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je tražila iznos od 9.139.791 eura a opredijeljeno oko 2,5 hiljada manje od traženog iznosa.

"Smatramo da opredijeljena sredstva nijesu dovoljna za realizaciju PGŠ, te će Uprava za gazdovanje šumama i lovištima realizovati PGŠ u skladu sa odobrenim sredsvima, po prioritetima”, navodi se u Godišnjem programu gazdovanja šumama za 2024.

Bonus video: