USSCG: Neprihvatljivo je planirati reformu penzionog sistema bez prethodnog društvenog konsenzusa

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu i resorna ministarstva da "u kreiranju javnih politika iz svijeta rada, socijalne i ekonomske politike, blagovremeno i u potpunosti uključe socijalne partnere ali i ukupnu javnost"

13082 pregleda 4 komentar(a)
Foto: USSCG
Foto: USSCG

Unija slobodnih sindikata (USSCG) poručila je kako je zabrinjavajuće i krajnje neprihvatljivo saznanje da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, bez direktnog uključivanja socijalnih partnera, priprema „set zakona“ i radi na reformi penzionog sistema koja će, pored ostalog, podrazumijevati „korekciju doprinosa“ na teret poslodavca i preoblikovanje uloge Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Oni su reagovali na intervju ministra finansija Novice Vukovića za Glas Amerike.

Poručuju da reforme na tržištu rada, reforme penzione i socijalne politike ne mogu i ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade i resornih ministarstava. Ustav Crne Gore, Zakon o Socijalnom savjetu, Zakon o radu i kolektivni ugovori, ističe USSCG, obavezuju Vladu na socijalni dijalog i pregovaranje sa socijalnim partnerima o svim pitanjima od značaja za ostvarivanje i unapređivanje ekonomske i socijalne politike.

"Činjenica da se priprema reforma jednog od najvažnijih sistema, kakav je penzioni, te da se priprema fiskalna strategija koje će, kako je ministar finansija naglasio, biti predstavljena isključivo parlamentarcima, ali ne i socijalnim partnerima, poziva na budnost ne samo socijalnih partnera već cjelokupnog civilnog sektora kako bi se osigurala transparentnost planiranih procesa i osiguralo da isti nemaju bilo kakve negativne posljedice po građane/ke Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Kažu da iz intervjua ministra finansija postaje jasno da Vlada planira „korekciju“ doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca, što shodno važećim propisima u Crnoj Gori ne podrazumijeva povećanje neto zarada zaposlenima po automatizmu, kako je to bio slučaj sa programom "Evropa sad 1".

"Sa druge strane, takve 'korekcije' nesumnjivo vode ka tome da se zaposlenima isplaćuju bruto zarade iz kojih će oni sami izdavajti sredstva za penziono osiguranje, po sopstvenom nahođenju. Planirati takvu reformu bez prethodnog društvenog konsenzusa, krenuti putem sa kojeg kasnije povratka nema, ne samo da je neprihvatljivo već je i krajnje zabrinjavajuće. USSCG poziva Vladu i resorna ministarstva da u kreiranju javnih politika iz svijeta rada, socijalne i ekonomske politike, blagovremeno i u potpunosti uključe socijalne partnere ali i ukupnu javnost", zaključuje USSCG.

Bonus video: