Vlada raskida koncesiju za kamenolom Velja glava

Ministarstvo energetike sprema prekid ugovora sa firmom “Fortis Mont”, tvrde da nijesu dostavili bankarsku garanciju i elaborat...

11146 pregleda 1 komentar(a)
Ugovor potpisan prije godinu i po (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ugovor potpisan prije godinu i po (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu energetike i rudarstva da raskine ugovor o koncesiji sa kompanijom “Fortis Mont” za kamenolom “Varišta-Velja glava” u zaleđu Herceg Novog, nakon što ta firma nije na vrijeme dostavila bankarsku garanciju ni elaborat o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi mineralne sirovine.

To su “Vijestima” potvrdili iz Ministarstva energetike i rudarstva, kojim rukovodi Saša Mujović. Kako su kazali, već pripremaju dokumentaciju za raskid ugovora, a spremna je i izjava o tom poslu koju će koncesionaru uputiti nakon ispunjenih zakonskih procedura.

Vlada i firma “Fortis Monte” su 28. oktobra 2022. potpisali ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena lokaliteta “Varišta-Velja glava”, nakon što je ta kompanija sredinom te godine izabrana kao najpovoljniji ponuđač na javnom oglasu. Ova koncesija trebalo je da traje 30 godina.

U informaciji koju je nedavno usvojila Vlada, navodi se da je “Fortis Monte” bio zadužen da u roku od godinu od zaključenja ugovora, izradi i ovjeri elaborat o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi mineralne sirovine. Ova kompanija to nije uradila do kraja oktobra 2023. što je osnov za raskidanje ugovora. Ministarstvo energetike je zatim sredinom novembra prošle godine toj privatnoj firmi dalo rok od tri dodatna mjeseca.

Osim toga, navodi se da je “Fortis Monte” kršio ugovor jer nije dostavio bankarsku garanciju. Pojašnjeno je da je ta kompanija po zaključivanju ugovora, kao sredstvo obezbjeđenja izvršenja ugovornih obaveza, dostavila bankarsku garanciju 23. decembra 2022. u iznosu od 23,1 hiljade eura. Rok važenja te garancije je bio godinu, a bili su dužni da najkasnije mjesec prije isteka tog roka, dostave novu, vrijednu 46,2 hiljade eura. To se nije desilo pa je resor energetike 20. decembra 2023, izvršio naplatu garancije od 23,1 hiljadu eura. Prema ugovoru, ova kompanija je bila dužna da redovno obnavlja bankarsku garanciju, dok bi se u suprotnom izvršila naplata tekuća.

“Koncesioni odnos prestaje ako koncesionar ne dostavi ili ne obnavlja garancije za izvršavanje ugovora o koncesiji, na način i u rokovima propisanim ovim zakonom ili ugovorom o koncesiji”, piše u članu 53 tački 8, Zakona o koncesijama.

Navodi se da je naplatom bankarske garancije, došlo do toga da ugovor nema sredstvo obezbjeđenja za izvršenje obaveza, čime su se stekli uslovi za raskid. U dokumentu se ističe i da ova kompanija nema duga po osnovu koncesione naknade, jer je po ugovoru plaćanje te mjere trebalo da počne tek 1. januara 2025. godine. Dodaje se i da zbog nedostavljanja bankarske garancije nije potrebno čekati isticanje naknadnog roka po prvom raskidnom osnovu.

Bonus video: