Danas dan D za Institut

Zaposleni za sjutra najavili štrajk ako im se ne isplate tri od četiri zaostale zarade. Račun kompanije blokiran na dug od 7,6 miliona. Vlada pokušava da nađe zakonit način da uplati novac

9802 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Zaposleni u Institutu “Simo Milošević” iz Igala odlučni su da sjutra započnu štrajk, ali se nadaju da će se danas ipak pronaći rješenje da im se isplate tri zaostale zarade, kazala je predsjednica Sindikata Instituta Marija Obradović.

Oni su posljednji put primili zaradu 25. decembra prošle godine, koja se odnosila za novembar.

Za isplatu tri od četiri zaostale zarade, potrebno je u neto iznosu 1,1 milion eura.

Toliko novca za liječenje domaćih pacijenata teba da uplati Fond za zdravstveno osiguranje, ali je problem što je račun Instituta blokiran od decembra na iznos duga od 7,6 miliona eura prema Jugobanci u stečaju. Ukoliko bi Fond uplatio taj novac on bi otišao na izmirenje duga po blokadi, odnosno ne bi stigao do zaposlenih.

Prema podacima Centralne banke, račun Instituta je blokiran već 140 dana, a na jučerašnji dan dug po blokadi iznosi 7,6 miliona. Na kraju prošle godine dug po blokadi iznosio je 7,73 miliona eura, odnosno za skoro četiri mjeseca ovom mjerom povjerilac je prinudno naplatio 130 hiljada eura. To potvrđuje da Institut iz redovnih prihoda nikako ne bi mogao da se oslobodi ove blokade. Ukoliko povjerioci ne mogu naplatiti dug blokadom računa mogu odmah pokrenuti naplatu blokadom imovine ili zahtjevom za uvođenje stečaja.

Vlada, prema informacijama “Vijesti”, pokušava da nađe rješenje, a pregovori se vode u više pravaca - da Agencija za osiguranje depozita Srbije, koja zastupa Jugobanku u stečaju, prekine blokadu uz državne garancije da će dug biti izmiren, da se novac za plate uplati na račun Sindikata Instituta koji bi ih proslijedio zaposlenima, da se uplati na račun Instituta državna pomoć od deset miliona kojim bi se ukinula blokada i obezbijedio novac za isplate zarada za šta je potrebna saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije,...

Obradović je “Vijestima” kazala da vjeruje da će se do predviđenog roka naći način za isplatu jednokratne pomoći u vrijednosti od tri zarade, od ukupno četiri.

“U slučaju da se do predviđenog roka na račun Sindikalne organizacije uplati jednokratna pomoć u vrijednosti od tri zarade, mi ćemo odustati od štrajka. Iznos koji smo do sada zaradili, rehabilitujući pacijente preko Fonda zdravstva Crne Gore je 1.100.000 eura, što je dovoljno za tri zarade”, navela je Obradović.

Skupštine opštine (SO) Herceg Novi juče je saopštila da je sasvim opravdan najavljeni štrajk radnika Instituta Igalo za 25. april ako im se ne ispate zaostale plate i uputili su apel Vladi da uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 1,1 milion eura.

Iz Opštine je saopšteno da su imali Kolegijum predsjednika SO na kome su prisustvovali predstavnici svih odborničkih klubova koji su zastupljeni u aktuelnom sazivu, te da je konstatovano da je SO na prethodnim sjednicama usvojila niz zaključaka koji su sadržali apele upućene Vladi da se aktivno uključi u rješavanje kompleksne situacije u Institutu, ali i konkretne predloge za rješavanje problema.

“Formiranjem Vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta realno je bilo za očekivati da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rješavanju izazova u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Jasno je da nije jednostavno doći do dugoročnog rješenja za očuvanje Instituta i da je to proces koji zahtijeva ozbiljan i nadasve stručan pristup svih aktera koji u tom procesu učestvuju. Uprkos toj činjenici, nedopustivo je da se do sada nije našao način za davanje kratkoročne pomoći kojom bi se obezbijedila egzistencija zaposlenih, koji nijesu primili zarade u posljednja četiri mjeseca. I u tom periodu je Institut funkcionisao, zaposleni su i pored teške materijalne situacije savjesno i profesionalno obavljali svoj posao i pružali zdravstvene usluge građanima Crne Gore, kao i pacijentima iz svih djelova svijeta. Međutim, nije realno da zaposleni nastave da funkcionišu u tim okolnostima, pa je sasvim opravdan najavljeni štrajk”, saopšteno je iz ove lokalne uprave.

Oni su naveli da bi štrajk negativno uticao na ugled ove zdravstvene ustanove, posebno kada je riječ o tržištima u zemljama Evropske unije, kao i da se zbog toga mora učiniti sve da do njega ne dođe.

Da li će problemi otjerati sve strane goste?

Institut je ove sedmice trebalo da primi prvu grupu gostiju iz Slovenije, ali ako štrajk počne sjutra to će značiti raskid ovog značajnog inostranog ugovora, a i ostali ugovoreni poslovi za proljeće i ljeto bi bili dovedeni u pitanje.

Račun Institutu bio je sedam puta blokiran i prošle godine, od čega šest puta zbog tužbi radnika i jednom u julu po nalogu Agencije za osiguranje depozita Srbije - Jugobanke u stečaju. Te blokade trajale su od dva do 30 dana.

Ove blokade su onemogućavale normalno poslovanje Instituta, a jedan su od glavnih razloga zbog čega je norveški Fond zdravstva raskinuo ugovor koji je kompaniji iz Igala donosio godišnje oko četvrtinu prihoda.

Bonus video: