Vlada predlaže Irenu Radović za generalnu sekretarku RCC

Radović je na čelu CBCG od 19. decembra prošle godine. Te dvije funkcije su nespojive

27705 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici predložiće aktuelnu guvernerku Centralne banke Irenu Radović za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), potvrđeno je "Vijestima".

Radović je na čelu CBCG od 19. decembra prošle godine. Te dvije funkcije su nespojive.

U slučaju da bude izabrana za generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju RCC-a Radović bi tu funkciju preuzela od 2025. godine. Generalnog sekretara biraju ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

U aprilu 2021. je Ministarstvo vanjskih poslova, koje je tada vodio Đorđe Radulović, dostavilo Vladi informaciju o predlogu za kandidaturu Irene Radović za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju za period 2022-2024. godine.

Radović je ranije bila izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF), kao i ambasadorka u Francuskoj.

Funkciju dužnosti generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) od 1. januara 2019. godine obavlja Majlinda Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) osnovano je u februaru 2008. godine, kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu.

Vijeće je operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavlja centralno mjesto regionalne saradnje. Ono djeluje i kao forum za stalnu uključenost međunarodne zajednice angažovane u regiji.

Vijeće za regionalnu saradnju čini 45 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Vijeće ima Generalni sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu i Kancelariju za vezu sa evropskim i evroatlantskim institucijama u Briselu.

Bonus video: