Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Cilj sastanaka je približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći

1997 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u Podgorici. “Na sastanku, čiji su domaćini ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković, učestvovaće direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Valentina Superti”, saopšteno je iz Vlade.

Delegaciju Kosova će činiti zamjenik premijera Beslik Besljimi i zamjenik ministra finansija, rada i transfera Avni Zogiani, dok će, u ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovati zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski.

Članovi delegacije Vlade Albanije na sastanku će biti državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete.

U ime Vlade Srbije, na sastanku će učestvovati ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

Tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani, na kojima su razmijenjena mišljenja o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su se saglasili da Plan rasta predstavlja ključnu platformu za ubrzanje integracije u jedinstveno tržište EU i ukupne reforme u procesu pristupanja EU.

Sastanak u Podgorici biće prilika za nastavak konstruktivnih razgovora i dalje usmjeravanje započetih zajedničkih aktivnosti i napora.

Glavne teme sastanka će biti pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenje olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikacija novčanik digitalnog identiteta i unapređenje snabdijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog još jednog ministarskog sastanka i Samita lidera država Zapadnog Balkana i EK posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta.

Cilj ovih sastanaka je približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći.

Bonus video: