Izvozom u BiH farmeri i mljekari gube do 62 hiljade eura: U petak razgovaraju sa Jokovićem

Udruženja farmera i prerađivača tvrde da im je iz BiH ponuđen otkup od 40 centi po litru mlijeka, a da im je stvarni trošak otkupa, pasterizacije i transporta u tu državu, od 60 do 65 centi. Traže od resora poljoprivrede da im pokrije gubitak

16515 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski farmeri i mljekari bi prodajom i izvozom svog pasterizovanog mlijeka u Bosnu i Hercegovinu, u prvih pet dana maja, mogli da izgube od 50 do 62 hiljade eura. S obzirom da je Ministarstvo poljoprivrede predložilo tu mjeru, smatramo da bi trebali da pokriju taj gubitak.

To piše u dopisu koji su Udruženja farmera i prerađivača mlijeka dostavila ministru poljoprivrede Vladimiru Jokoviću. "Vijesti" nezvanično saznaju da je Joković nakon prijema ovog dopisa, za petak zakazao susret sa proizvođačima i otkupljivačima, kako bi pronašli prihvatljivo rješenje. Isti izvor navodi da bi Joković nakon tog sastanka, trebao da razgovara i sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem.

Ministarstva poljoprivrede i ekonomije su se juče izjasnila kao nenadležna za problem obustave otkupa mlijeka, koju su domaće mljekare “Srna”, “Lazine”, “Nika” i “Drezga” najavile od 1. do 5, maja, radi višaka sirovog mlijeka i gotovih proizvoda koje imaju. Resor poljoprivrede je zatim saopštio da su postigli dogovor sa Vladom Bosne i Hercegovine, prema kome će oni otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

U dopisu piše da je mljekara iz BiH ponudila 40 centi po litru pasterizovanog punomasnog mlijeka, ali da je domaćim farmerima i prerađivačima stvarni trošak otkupa, pasterizacije i transporta u tu državu, za njih od 60 do 65 centi. To znači da bi po litru gubili najmanje 20 centi pa traže da resor poljoprivrede pokrije taj manjak.

Udruženja su pojasnila i da će mljekara BiH preraditi mlijeko pa će nakon nekoliko dana, opet završiti na policama crnogorskih marketa. Smatraju da se tako podržava i subvencioniše uvoz i ugrožava prodaja domaćih proizvoda. Zato farmeri i mljekari traže sistemsko rješenje ovog problema, stoji u dopisu.

Predstavnici resora poljoprivrede su juče imali na sastanak sa mljekarima i farmerima, na kom su naveli da će biti medijator za pronalazak rješenja i uraditi sve što budu mogli, ali da je nadležnost u rukama resora ekonomije. Farmeri i mljekari su nakon sastanka, otišli pred zgradu resora ekonomije i zahtijevali susret sa Đeljošajem, ali im je rečeno da ni oni nisu nadležni.

Nezadovoljni farmeri su zatim najavili da će ako ne bude reakcije Đeljošaja, doći ispred zgrade tog resora sa cistjernama mlijeka koje će donirati građanima, nakon čega će ostatak prosuti po zgradama ovih resora.

Bonus video: