Sjednica Odbora direktora ŽPCG: Na dnevnom redu smjena Ilinke Pavićević

Predsjednik OD Tripko Draganić kaže da će se ispoštovati zahtjevi Ministarstva saobraćaja i da je u planu raspisivanje javnog konkursa za izbor novog izvršnog direktora

25870 pregleda 29 reakcija 10 komentar(a)
Ispitaće finansijsko poslovanje: Radulović na sastanku sa Pavićević, Foto: BORIS PEJOVIC
Ispitaće finansijsko poslovanje: Radulović na sastanku sa Pavićević, Foto: BORIS PEJOVIC

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) na današnjoj sjednici trebalo bi da smijeni aktuelnu izvršnu direktorku Ilinku Pavićević i da donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za popunu tih mjesta.

Predsjednik Odbora direktora ove željezničke kompanije Tripko Draganić, potvrdio je “Vijestima” zvanično da je u dnevni red sjednice uvrštena odluka o smjeni izvršne direktorke, izvoru novog vršioca dužnosti te funkcije i raspisivanju javnog konkursa.

“Poznato je da je preporuka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića da se izabere novi menadžment kompanije i da se ispita finansijsko poslovanje i to će biti ispoštovano. Konkurs za izbor novog izvršnog direktora biće objavljen u svim medijima i svi zainteresovani kandidati moći će da podnesu prijavu”, kazao je Draganić.

Radulović je početkom februara zbog toga što su van saobraćaja bili svih pet elektromotornih vozova tražio ostavke tadašnjeg kompletnog odbora direktora ŽPCG-a u kome su bili Mirsad Veliu, Željko Miladinović, Dragoljub Radošević, Miralem Redžepagić i Marko Bertanjoli. On se tim povodom sastao i sa Pavićević, a nakon sastanka je izjavio da će kada dođe novi bord direktora oni ispitati odgovornost Pavićević i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja ove kompanije.

Pavićević
Pavićevićfoto: Boris Pejović

Na dnevnom redu sjednice Odbora direktora biće i odluke o izboru komisija za imenovanja i za naknade, kao i informacija daljim aktivnostima vezanim za projekat nabavke novih vozova uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Državna kompanija saglašava sa EBRD-om dokumentaciju u vezi s kreditom za kupovinu novih elektromotornih vozova koji će se nabaviti u tenderskom postupku u skladu sa politikom javnih nabavki ove međunarodne finansijske institucije.

Ovi vozovi se nabavljaju uz Vladinu garanciju koja je sastavni dio ovogodišnjeg zakona o budžetu, a pribavljena je i saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije koja je ocijenila da su državne garancije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Željeznička kompanija će kredit EBRD-u vraćati u dvije godišnje rate na period od 12 godina i uz grejs period od tri godine. U slučaju da kompanija ne bude mogla da vraća kredit, on će pasti na teret državnog budžeta jer je prema ugovoru o garanciji koji treba da se potpiše država primarni obveznik za sva plaćanja i izvršenje obaveza.

Zakonom o budžetu za 2024. godinu predviđeno je izdavanje državnih garancija za ovaj projekat u iznosu od 30 miliona eura. Riječ je o nabavci tri voza.

Ova kompanija ima elektromotorne vozove iz Španije koji su stari 10 godina, zatim elektromotorne vozove čija je prosječna starost 39 godina i oni su proizvedeni u Rigi u tadašnjem SSSR-u. Pored toga raspolažu i sa klasičnim garniturama (elektrolokomotivama prosječne starosti 50 godina i putničkim kolima raznih serija prosječne starosti 48 godina).

395.000 dobiti ostvario je Željeznički prevoz prošle godine, dok je akumulirani gubitak preduzeća 25,6 miliona eura, podaci su iz prošlogodišnjeg finansijskog izvještaja

AZK je krajem prošle godine dala zeleno svjetlo za ovaj projekat koji je u prethodnom periodu izostao zbog finansijskih dubioza u kojima se kompanija nalazila.

ŽPCG je i pored povećanja dotacije iz države za održavanje javne usluge, nije značajnije poboljšao svoje poslovanje. Lani je ostvario neto profit od 395 hiljada eura, koji je godinu ranije iznosio 911 hiljada. Samo su djelimično smanjeni akumulirani gubici iz prethodnog perioda, na 25,6 miliona eura.

Bonus video: