Mandić: Pitanje Svetog Stefana će se riješiti u bliskoj budućnosti

Rekao je da će nastojati "da Sveti Stefan bude vraćen onima kojima istinski i pripada“

15065 pregleda 47 reakcija 47 komentar(a)
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Pitanje Svetog Stefana će se riješiti u bliskoj budućnosti, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

On je istakao važnost očuvanja kulturne baštine, i kazao da će ovo poluostrvo ponovo biti otvoreno za mnogobrojne posjetioce.

Dodao je da će nastojati "da Sveti Stefan bude vraćen onima kojima istinski i pripada“.

Mandić je to kazao tokom posjete predsjednice Skupštine Azerbejdžana Sahibe Gafarove Budvi.

Ova posjeta ima ključnu ulogu u planovima daljeg razvoja ovog turističkog mjesta, saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.

Posjeta visokih zvaničnika Azerbejdžana ističe važnost jačanja međunarodne saradnje, razmjene iskustava i potencijalnih investicija.

Tokom susreta sa delegacijom grada Budve, koju su činili Mladen Mikijelj, direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budve i Bojana Pićan, poslanica, razgovarano je o ključnim pitanjima za dalji razvoj grada i mogućnostima saradnje između Budve i Azerbejdžana.

Gafarova je, kako se navodi, izrazila divljenje prema ljepotama Svetog Stefana, ali je i žaljenje zbog ograničenog pristupa ovom mjestu.

U razgovorima sa Kuljačom i Mikijeljem istaknuti su potencijali za dalji razvoj turizma i diversifikaciju ekonomije Budve.

Kuljača je istakao važnost privlačenja turista iz Azerbejdžana i uputio otvoreni poziv da što veći brok turista iz ove zemlje dođe u posjetu Budvi i Crnoj Gori, dok je Gafarova istakla da bi njeni sugrađani rado uživali u "čistom, plavetnom moru i suncu".

Mikijelj je naglasio potrebu za pokretanjem investicionog ciklusa i istakao da je važno biti otvoren za strane investicije, pri čemu je Azerbejdžan svakako jedan od najvažnijih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

"Produbljivanje ekonomske saradnje je neophodno radi unapređenja turističke ponude i ekonomskog prosperiteta grada Budve", zaključio je Mikijelj.

"Ova posjeta označava važan korak ka jačanju saradnje između Crne Gore i Azerbejdžana, otvarajući nove mogućnosti za razmjenu znanja, iskustava i resursa s ciljem ostvarivanja pozitivnih efekata na turizam, kulturu i ekonomiju obje zemlje. Visoki zvaničnici su izrazili optimizam i spremnost za nastavak saradnje, vjerujući da zajedničkim naporima mogu doprinijeti daljem prosperitetu i razvoju Budve i Azerbejdžana. Predsjednica Gafarova je pozvala predsjednika Mandića da u novembru sa svojim saradnicim i našim privrednicima dođe u uzvratnu posjetu Azerbejdžanu, što je predsjednik Mandić sa zadovoljstvom prihvatio", zaključuje se u saopštenju.

Kompanija “Sveti Stefan hoteli”, u većinski državnom vlasništvu, ostvarila je prošle godine neto profit od 838 hiljada eura.

Ova kompanija vlasnik je nekretnina na ostrvu Sveti Stefan i u dijelu Miločerskog parka, koja je zakupila kompanija “Adriatic Properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa. Većinu prihoda koje kompanija ima ostvaruje od ovog zakupa.

“Adritic properties” je 2021. godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, koja je, prema tvrdnji uprave državne kompanije, svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena, odlučio da zatvori grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer.

Pred sudom u Londonu “Adriatic properties” je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila tužbom.

Statis je u 2022. godini prestao da plaća zakupninu, ali je zatim ipak nastavio nakon što je iz “Sveti Stefan hotela” upozoren da izmiri obaveze, jer će pokrenuti raskid ugovora.

Bonus video: