Demokrate pozvale nadležne da reaguju u slučaju Barske plovidbe

"Da li će Vlada i Ministarstvo i dalje ćutati dok na mjestu predsjednika Odbora direktora, suprotno zakonu, sjedi službenik policije, koji tada nije imao ovlašćenje da kolege iz granične policije vodi na ručak u elitni restoran o trošku države“, pitala je Minić
230 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2017. 17:58h

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne institucije, inspekcije i tužilaštvo da hitno reaguju na, kako su kazali njihovi predstavnici, zloupotrebe i mahinacije u preduzeću Barska plovidba.

Poslanik Demokrata, Valentina Minić, kazala je da se sve što se događa u Barskoj plovidbi itekako tiče građana Crne Gore, imajući u vidu da je država vlasnik skoro 52 odsto akcija kompanije.

Ona je navela da u tom preduzeću postoji ugovor o radu koji je označen kao "poslovna tajna".

"U tom ugovoru se navodi da izvršni direktor preduzeća, Milo Paunović, pored plate od oko 2.000 eura, dobija još i službeni automobil, koji mu je na raspolaganju 24 sata dnevno u zemlji i inostranstvu, službeni stan na korišćenje, pravo na reprezentaciju, kao i otpremninu od 18 bruto direktorskih zarada ili oko 55.000 eura i druge isplate u skladu sa kolektivnim ugovorom", rekla je Minić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je Paunović sredinom avgusta prošle godine nezakonito imenovan za izvršnog direktora kompanije. Statutom preduzeća je, prema njenim riječima, propisano da izvršni direktor mora imati pet godina radnog iskustva u pomorskoj privredi.

Minić je saopštila da je Paunović, koji je do tada bio službenik Poreske uprave i direktor Centralnog registra privrednih subjekata, bez dana radnog iskustva u pomorskoj privredi, postavljen na mjesto izvršnog direktora Barske plovidbe.

"Time dobija mogućnost da donosi investicione odluke i raspolaže imovinom kompanije do 100.000 eura po svom nahođenju i to u mandatnom perodu od pet godina, sve pod velom poslovne tajne“, kazala je Minić.

Ona je rekla da je novim, prilagođenim statutom omogućeno da na čelu kompanije može biti poreski službenik, koji nema nikakvih dodirnih tačaka sa pomorskom privredom.

Minić je podsjetila da je na čelo Odbora direktora kompanije sredinom avgusta prošle godine izabran policijski službenik, Vojo Bojović, koji je u konfliktu interesa i koji za tu funkciju nije dobio saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Bojović nije imao pravo da službenike graničine policije vodi na ručak u elitni restoran barske marine, 12. maja prošle godine. Taj skromni ručak savjesnih policajaca je državu i građane koštao oko 596,4 eura“, navela je Minić.

Ona je pitala predstavnike Vlade i državnih institucija da li je to savjesni kadar koji Barsku plovidbu treba da vrati na "jedra pomorskog, svjetskog tržišta".

"Da li će Vlada i Ministarstvo i dalje ćutati dok na mjestu predsjednika Odbora direktora, suprotno zakonu, sjedi službenik policije, koji tada nije imao ovlašćenje da kolege iz granične policije vodi na ručak u elitni restoran o trošku države“, pitala je Minić.

Član Glavnog odbora Demokrata, Dragan Tufegdžić, kazao je da je menadžment Barske plovidbe svako pitanje ili izraženu sumnju u vezi ukidanja linije Bar-Bari i kupovine novog feribota, smatrao zlonamjernom.

"Svjedoci smo da je linija bila ukinuta nekoliko mjeseci i da je preuzela kompanija iz Hrvatske. U svakom slučaju, raduje nas da kroz naš grad prema Italiji opet prolaze ljudi i automobili, ali sigurno bi nas više radovalo da su to putnici nekog novog feribota u vlasništvu Barske plovidbe“, rekao je Tufegdžić.

On je dodao da je uloga Barske plovidbe na liniji Bar-Bari prodaja karata kao subagenta.

"Ovo što mi govorimo je odgovorno prema državi i građanima i, nažalost, Barska plovidba izvjesno plovi ka Bermudskom trouglu”, zaključio je Tufegdžić.

Galerija

Bonus video: