Priznali dug od oko 80 miliona

“Jasno je da Zakon o stečaju diskriminatorski i u nepovoljan položaj stavlja manjinske akcionare i povjerioce, odnosno, radnike. Tražili smo od ombudsmana da pokrene pitanje ustavnosti i zakonitosti odredbi zakon o stečaju”, naveo je Vukčević
76 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2017. 18:49h

Stečajna uprava “Radoja Dakića” priznala je oko 80 miliona eura potraživanja, potvrdio je “Vijestima” stečajni upravnik bivše fabrike Mladen Marković.

Lista potraživanja objavljena je na oglasnoj tabli Privrednog suda, a zainteresovani bivši radnici, odnosno, povjerioci mogu je pogledati svakog radnog dana od 10 do 12 sati u prostorijama bivše fabrike mašina.

Ročište za ispitivanje potraživanja krajem prošle sedmice u Privrednom sudu odloženo je za 26. septembar do kada će nezadovoljni povjerioci imati vremena da ulože prigovor upravniku na nepriznato potraživanje u ovom stečajnom postupku, a on će ponovo razmotriti podnijetu prijavu.

Stečaj u “Radoje Dakiću” pokrenut je na zahtjev Poreske uprave 19. decembra prošle godine, a tek nedavno Apelacioni sud u konačnom je potvrdio odluku o formalnom proglašenju bankrota.

Viša sudska instanca poništila je prvobitnu odluku Privrednog suda o imenovanju dva stečajna upravnika u ovom postupku, već će stečaj ubuduće voditi samo upravnik Marković.

Više od 50 miliona eura sa kamatama potražuju bivši radnici.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara “Radoja Dakića” Milan Vukčević najavio je da će osporiti pred sudom potraživanja države i glavnog grada, prijavljena u ovom postupku.

“Jasno je da Zakon o stečaju diskriminatorski i u nepovoljan položaj stavlja manjinske akcionare i povjerioce, odnosno, radnike. Tražili smo od ombudsmana da pokrene pitanje ustavnosti i zakonitosti odredbi zakon o stečaju”, naveo je Vukčević.

On je istakao da su sporna institucionalna potraživanja koja su nastala u vrijeme nakon što su radnici napustili fabriku.

“Fabrika je 2006. imala potraživaja iz Sirije i iz Iraka oko šest miliona dolara da bi se sad desilo da 'Radoje Dakić' duguje 25,6 miliona eura. Posebno je sporno potraživanje Glavnog grada koje je ostvareno na osnovu ustupanja potraživanja lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, pa je ispalo da plaćamo vodu prije nego što je potrošena. I to potraživanje ćemo osporiti”, rekao je Vukčević.

Bonus video: