Cijene cigareta od avgusta veće do 40 centi

Najavljeno povećanje cijena cigareta, može ohrabriti švercere, smatra Božović, ali očekuje sinhronizovano djelovanje inspekcija
105 pregleda 21 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.07.2017. 06:14h

Cigarete će nakon povećanja akciza vjerovatno poskupiti 30 do 40 centi po paklici u prvih deset dana avgusta, rekli su "Vijestima" iz Agencije za duvan.

To, kako su objasnili, pokazuju za sada dostupne informacije i zvanični podaci koji su Agenciji dostavili uvoznici.

U Agenciji strahuju da bi zbog predstojećeg poskupjenja crno tržište moglo još više da dođe do izražaja.

"Vođeni prethodnim iskustvom, kadgod se povećaju akcize i time poskupe cigarete, crno tržište na neki način pojača djelovanje. Najavljeno povećanje cijena cigareta u legalnoj prodaji od 30 do 40 euro centi po paklici može ohrabriti švercere cigareta da u startu dodatno aktiviraju ovaj vid prodaje”, saopštila je “Vijestima” direktorica Agencije za duvan Branislava Božović.

Ona je dodala da se istovremeno očekuje sinhronizovano djelovanje svih nadležnih inspekcija da to bude onemogućeno, kako bi mjere iz Fiskalne strategije dale željene efekte, te prihodi budžeta po osnovu povećanja akcize (specifične) do kraja godine budu povećani za 4,6 miliona eura.

Iz Uprave carina "Vijestima" su nedavno kazali da su, zbog povećanja akciza na cigarete koje će značajno povećati maloprodajne cijene, već intenzivirali kontrole i aktivnosti sa drugim sektorima kako bi se spriječila nelegalna prodaja cigareta.

Nove cijene cigareta u maloprodaji očekuju se od 1. do 7. avgusta. Najveći distributer duvanskih proizvoda u Crnoj Gori sa učešćem od oko 50 odsto u ukupnoj potrošnji Plus doo prijavio je Agenciji poskupljenje za 18 brendova od 40 centi po paklici za proizvode koje plasira na tržištu Crne Gore, počev od 7. avgusta.

Plus prodaje cigarete stranih kompanija Japan Tabacco Intenacional, Bulgartabak Holdind, Fabrike duhana Sarajevo, Monus Trocadero& FM Co, Tvornice duhana Udbina.

Skupština je u srijedu usvojila izmjena i dopuna Zakona o akcizama i o PDV-u kojima uvodi nove namete u cilju smanjenja javnog duga i deficita, a što znači i novi udar na životni standard građana.

Opšta stopa PDV-a od januara naredne godine biće povećana sa 19 na 21 odsto. Nove akcize na cigarete će početi da se primjenjuju 1. avgusta, dok će veće akcize na alkohol važiti od januara naredne godine.

Akcize na duvanske proizvode i alkohol nastaviće da se povećavaju i narednih godina kako bi bile usklađene sa iznosima u EU, a ukupan prihod države po tom osnovu biće, prema očekivanjima, 70 miliona.

Od početka naredne godine povećaće se akciza na gaziranu vodu i to 20 centi po litru u 2018. godini i još po 10 centi u 2019. i 2020. godini. Za 2019. godinu planirano je uvođenje akcize za ugalj, u skladu sa direktivama Evropske unije. Akciza na ugalj bi u 2019. iznosila 15 centi, a računala bi se na energetsku vrijednost vrste uglja od jednog giga džula.

Uvedene su akcize i na nesagorijevajući duvan i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

Na crno se rijetko prodaju brendovi iz registra Agencije

U Agenciji za duvan se vodi Registar o markama duvanskih proizvoda, a to su brendovi koje se nalaze u legalnim kanalima prodaje i na koje su plaćene dažbine državi. Trenutno ih ima 151.

"Dešava se da se na crnom tržištu nađe neki od brendova cigareta koji se vodi u Registru Agencije, a što je rjeđi slučaj. Predmet ilegalne prodaje uglavnom su cigarete koje nisu prijavljene Agenciji za duvan. U oba slučaja radi se o cigaretama na koje nije plaćena akciza, što dovodi do gubljenja budžetskih prihoda po tom osnovu", objasnila je Božović.

Bonus video: