Mljekara Nika ponovo počinje sa radom

Firma F.M.L. preuzela je Niku početkom avgusta prošle godine, kada je za 910.000 eura kupila objekte, opremu i imovinu u krugu mljekare
807 pregleda 2 komentar(a)
Nika, mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
Nika, mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.07.2017. 19:40h

Godinu nakon kupovine nikšićke mljekare Nika novi vlasnik Tadija Šljukić, direktor firme F.M.L, priprema se da ponovo pokrene proizvodnju. Od januara je na platnom spisku mljekare 12 radnika, dok će sa početkom proizvodnje njihov broj biti veći za oko 20.

„Za desetak dana mljekara će ponovo početi da radi. Prvog dana proizvodnje biće 33-34 radnika. Sa proširivanjem kapaciteta i broj radnika će se povećati i planiramo da ih zaposlimo od 50 do 60“, kazao je Šljukić „Vijestima“.

Firma F.M.L. preuzela je Niku početkom avgusta prošle godine, kada je za 910.000 eura kupila objekte, opremu i imovinu u krugu mljekare.

„Od kupovine mljekare prošla je godina i mi smo za to vrijeme u građevinske radove, tehnološko opremanje i vozni park, uložili oko 700 hiljada eura“, kazao je Šljukić.

Dodaje da su mljekaru kupili iz sopstvenih sredstava, dok su novac za investicije i obrtna sredstva obezbijedili iz kredita preko Ministarstva poljoprivrede.

“Od tog ministarstva i Opštine Nikšić imali smo veliku podršku i zaista smo im zahvalni na tome“, kazao je Šljukić.

Državna mljekara, kada je nastala, imala je kapacitet oko 50.000 litara mlijeka. Novi vlasnik namjerava da rentabilnost ostvari sa manjim količinama i da kapacitet, u skladu sa zahtjevom tržišta, povećava.

„Ovo je mljekara sa najvećim kapacitetom u Crnoj Gori. Sada smo projektovali na 20 hiljada litara dnevno, ali će proizvodnja zavisiti od zahtjeva tržišta. Proširenje na 50 hiljada iziskuje nam malu investiciju i to u pakericama“, kazao je Šljukić.

Startovaće sa osnovnim kisjelo-mliječnim proizvodima, a širenje palete uslijediće nakon pozicioniranja na tržištu. Šljukić se nada da će se to dogoditi odmah nakon Nove godine. Raspoloženi su za saradnju sa kooperantima širom Crne Gore.

„Strateški nam je cilj da farmerima otkupom mlijeka omogućimo da povećaju broj grla. Smatram da će ponovnim dolaskom mljekare Nika na tržište i situacija za farmere biti povoljnija“, kazao je vlasnik mljekare.

Mljekara Nika prethodno je bila u vlasništvu Aleksandra Božovića na čiji je zahtjev u martu 2015. godine uveden stečaj, dok je u avgustu proglašen bankrot. Proizvodnja je obustavljena u novembru 2014. nakon što su kooperanti mjesec ranije obustavili isporuku mlijeka jer im Božović više od godinu nije plaćao sirovine koje su isporučiivali. Božović je Niku kupio kupio 2005. godine iz ranijeg stečaja, a novac za kupovinu (600.000 eura) obezbijedio je iz kredita.

Kupili tri cisterne za mlijeko

Šljukić navodi da kada je u pitanju vozni park kupljene su tri cistijerne za otkup mlijeka i osam vozila za distribuciju gotovih proizvoda, dok je, što se tiče građevinskih radova, zamijenjeno sve „od poda do plafona“. Ostala je još fasada zgrade ali to je posljednje što će uraditi, jer su, kako kaže, umjesto šminkanja spoljašnjosti riješili da prvo srede unutrašnjost.

„Staru kotlarnicu smo izbacili iz upotrebe i napravili novu koja je prilagođena našim potrebama proizvodnje. Imamo kotao na lož i čvrsto gorivo. Uradili smo novi tehnološki projekat i kompletnu liniju po najsavremenijim standardima u prehrambenoj industriji“, kazao je vlasnik Nike dok je pokazivao novu opremu i objašnjavao tehnološki proces.

Bonus video: