Jušković podnio krivičnu prijavu: "Radulović protivzakonito odložio sjednicu, vršio uticaj na Savjet ACV..."

"Osumnjičeni ministar saobraćaja i pomorstva je vršio političku diskriminaciju na predložene kandidate za članove Savjeta ACV čime je ušao u zonu kršenja političkih i ljudskih prava i pravo na rad, čime grubo krši Ustav Crne Gore"

9808 pregleda 3 komentar(a)
Jušković, Foto: Vuk Lajović
Jušković, Foto: Vuk Lajović

Nebojša Jušković, koji je bio kandidat Koalicije "Za budućnost Crne Gore" za člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), a koji nije prošao procjenu bezbjednosti podnio je krivičnu prijavu protiv ministra pomorstva i saobraćaja Filipa Radulovića zbog više krivičnih djela.

On je u krivičnoj prijavi protiv Radulovića koju je podnio glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću naveo da je prijavu protiv Radulovića podnio zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i člana 417, a u vezi člana 23, kao i krivičnog djela protivzakoniti uticaj iz člana 422 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore (u daljnjem tekstu KZCG).

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

"Osumnjičeni je osnovano sumnjiv da je, u svojstvu službenog lica, kao ministar saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, svjestan djela čije je izvršenje želio, izvršio navedena krivična djela, i to putem činjenja, na način što je tokom obavljanja funkcije ministra pomorstva i saobraćaja protivzakonito odložio sjednicu Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) 09.11.2023 godine, a pred isticanje protivzakonitog roka uputio zahtjev Vladi za smjenu Savjeta. Vlada ekspresno smjenjuje Savjet bez argumentacije. Novi Savjet je izabran poslije tri mjeseca, uz predlog osumnjičenog pojedinih kandidata, koji po više zakonskih osnova nisu mogli biti članovi ovog organa.Ovakvim izborom i sastavom Savjeta dovedeno je u pitanje ligitimitet rada istog", istakao je Jušković u prijavi u koju su "Vijesti" imale uvid.

On je dodao da je takođe osumnjičeni Radulović protivzakonito vršio uticaj na novoimenovani Savjet ACV da protivzakonito poništi konkurs za izbor direktora ACV od 26.7.2023 godine i raspiše novi konkurs za izbor direktora ACV 22.4.2024 godine.

"Ovo posebno kod činjenice da je koristeći se svojim položajem, ministra, osumnjičeni protivzakonito vršio uticaj na Savjet ACV da protivzakonito 20.05.2024 godine izaberu lice koji Zakonom o vazdušnom saobraćaju član 9 stav 8 i član 12 stav 3 nije mogao biti izabran. Pored gore navedenih krivičnih djela osumnjičeni ministar saobraćaja i pomorstva je vršio političku diskriminaciju na predložene kandidate za članove Savjeta ACV čime je ušao u zonu kršenja političkih i ljudskih prava i pravo na rad, čime grubo krši Ustav Crne Gore i to članove 6,8,10,17,19, i 47. Na ovaj način je osumnjičeni s umišljajem počinio krivična djela koja mu ovom prijavom stavljam na teret i to u produženom trajanju. Dakle, u opisanim radnjama osumnjičenog stekli su se svi elementi bića krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 1 i člana 417, a u vezi člana 23 KZ CG kao i krivičnog djela protivzakoniti uticaj iz člana 422 stav 2 KZ CG iz kojih razloga molim da postupite po krivičnoj prijavi i provjerite navedene sumnje", poručio je Jušković u prijavi.

Bonus video: