Vlada dala saglasnost: Iz tekuće rezerve još skoro 18 miliona eura za kupovinu dva patrolna broda

Iz izvršne vlasti saopšteno je da će Crna Gora na ovaj način "kao kredibilni partner" ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje dva odsto BDP za sektor odbrane u 2024. godini

26436 pregleda 62 reakcija 5 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore dala je saglasnost da se iz tekuće rezerve budžeta odobri dodatnih 17.895.000 eura za kupovinu dva patrolna broda za potrebe Vojske Crne Gore.

Ova informacija usvojena je na telefonskoj sjednici Vlade koja je održana prije tri dana, 20. maja.

Iz izvršne vlasti saopšteno je da će Crna Gora na ovaj način "kao kredibilni partner" ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje dva odsto BDP za sektor odbrane u 2024. godini.

Zakonom o budžetu za 2024. godinu definisano je "Zaduženje za finansiranja nabavke opreme i sredstava, a za potrebe Vojske Crne Gore koja se odnosi na dva srednja patrolna broda dužine 55-70 metara, za koje ce se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 120 miliona eura".

Iz Vlade su saopštili da je nakon istraživanja tržista, te promjene cijena vojne opreme usljed aktuelnih dešavanja u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, došlo do promjena u ponudama potencijalnih dobavljača.

"S tim u vezi, objektivna procjena je da ce cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15 odsto u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budzetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000,00 eura. Ovo uvećanje cijena uključuje troškove finansiranja (kamatu), za koju uslove i način otplate definiše Ministarstvo finansija", navodi se u dokumentu koji je Vlada dostavila.

Istakli su da, imajući u vidu da sredstva za predmetnu namjenu nisu planirana u dovoljnom iznosu Zakonom o budžetu za 2024. godinu kod Ministarstva finansija, shodno članu 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a imajucu u vidu povećanje cijena na tržištu, "potrebno je da Vlada Crne Gore da saglasnost za korisćenje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 17.895.000,00 eura".

Vlada CG tekuća rezerva
foto: Printscreen

Ministar odbrane Dragan Krapović posjetio je početkom aprila francusko brodogradilište "Kership" u Konkarnou kako bi se upoznao sa ponudom brodogradilišta i uobičajenom dinamikom konstrukcije plovila, budući da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore planiraju nabavku dva patrolna broda koji bi doprinijeli jačanju kapaciteta crnogorske mornarice, saopšteno je tada iz Krapovićevog resora.

"Vijesti" su posljednjeg dana marta pisale da francuska brodogradilišna korporacija "Kership" ima najviše izgleda da dobije posao izgradnje dva nova patrolna broda za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore.

Bonus video: