UIP: Za praznike zatvorene dvije trgovine, izdata 42 prekršajna naloga

Oni su kazali da su za vrijeme državnog praznika Dana nezavisnosti, inspektori tržišne inspekcije pojačano kontrolisali na teritoriji cijele Crne Gore

6229 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove

Tokom prazničnih dana zatvorene su dvije trgovine, dok su tržišna i inspekcija rada izdale 42 prekršajna naloga od 27,9 hiljada eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Oni su kazali da su za vrijeme državnog praznika Dana nezavisnosti, inspektori tržišne inspekcije pojačano kontrolisali na teritoriji cijele Crne Gore.

“Tokom utorka i srijede, izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti i izdato 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5,2 hiljade eura”, kazali su iz UIP-a.

Tržišna inspekcija, kako se dodaje, zatvorila je dva poslovna objekta koja su radila za vrijeme državnog praznika, a evidentirane su, i u skladu sa zakonom sankcionisane, i dvije suvenirnice koje su radile bez odobrenja za rad.

Navodi se da je inspekcija rada u utorak i srijedu izvršila 56 inspekcijskih nadzora.

“Pri čemu je utvrđeno 25 nepravilnosti za koje je izdato 28 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 22,7 hiljada eura i podnijeto šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kaže se u saopštenju.

Iz UIP-a su kazali da su se utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na to da poslodavac nije donio pisanu odluku o radu za vrijeme praznika i nije o tome obavijestio inspekciju rada.

“Zaticani su zaposleni bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, takođe poslodavci u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nijesu posjedovali kopiju dozvole za boravak i rad”, dodaje se u saopštenju.

Iz UIP su apelovali na sve privrednike da poštuju zakonske propise i time doprinesu stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta sa lojalnom konkurencijom u kome će svi prosperirati.

Bonus video: