Turci opet ne mogu da grade, čeka se i SDT

Iako “Mia investments” uveliko gradi, pa čak i prodaje stanove u planiranim kulama ispred Jadranskog sajma, ministar Janko Odović potvrdio da mora početi novi postupak, jer je poništena saglasnost na idejno rješenje

20923 pregleda 44 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine oduzelo je prijavu gradnje kompaniji “Mia investments” koja je ispred hala Jadranskog sajma uveliko započela gradnju dvije kule od po 15 i 16 spratova, hotelsko-apartmanski kompleks sa stanovima za prodaju.

To je potvrdio ministar Janko Odović.

Početkom februara, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture tog Ministarstva poništio je, na zahtjev opštinskog Sekretarijata, idejno rješenje kojim je taj vladin resor prije dvije godine dao saglasnost kompaniji turskih biznismena “Mia investment” da gradi hotelsko apartmanski kompleks “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

Iako je tada poništena saglasnost na idejno rješenje, investitori su nastavili radove naočigled urbanističke inspekcije koja je u više navrata pozivana, isključivo od budvanskih Demokrata I njenih kadrova, dok je Opština Budva ćutala.

“Sada slijedi novi postupak, ukoliko ‘Mia investment’ bude željela, i da se u jednom na zakonu zasnovanom postupku, u okviru koga će svaka strana uključujući i Opštinu Budva, imati pravo da se izjasni, da bude donijeto ili ne bude donijeto novo rješenje o prijavi gradnje. Vrlo jednostavno, ukoliko bude sve u skladu sa zakonom, ‘Mia investment’ će imati priliku da završi, dovrši ili gradi tu ili neku drugu zgradu, ali samo u skladu sa zakonom”, kazao je Odović.

Još sredinom marta tadašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović (Demokrate) podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

On je tada ustvrdio da nije poništena prijava gradnje kompaniji “Mia investment”, iako im je saglasnost na idejno rješenje budućeg kompleksa poništilo resorno ministarstvo.

Zenović, koji godinama vodi pravnu borbu osporavajući gradnju na toj, jedinoj neizgrađenoj lokaciji pored mora, u prijavi tužilaštvu na čijem je čelu Vladimir Novović, naglasio je da inspektori nijesu zabranili izvođenje radova.

Slučaj “Mia investment” problematizovao je i ministar odbrane, nekadašnji predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, koji je još ranije cijeli slučaj prijavio Specijalnom državnom tužilaštvu, a nedavno dopunio krivičnu prijavu.

Krapović je u aprilu 2022. predao je krivičnu prijavu, kada je zatražio od tadašnje v. d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i tadašnjeg direktora Uprave policije Zoran Brđanina da ispitaju porijeklo novca za gradnju kula, ali i veze crnogorskih političara u tom projektu, od Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića, koje je pomenuo odbjegli biznismen Duško Knežević, te sve hipoteke koje su bile upisane na zemljište od Pireus banke, pa sve do upisanih hipoteka kompanije “Carinvest RS” porodice bivšeg predsjednika Opštine Marka Carevića. On je zatražio da se ispitaju sve okolnosti ko je uključen u taj projekat. Krapović je krajem aprila opomenuo i Odovićevo ministarstvo jer nije reagovalo na njegov javni istup u kojem je zapitao da je krajnje indikativno da inspektorka za urbanizam koja je bila na gradilište nije ga zapečatila, i pored činjenice da je oborena saglasnost na idejno rješenje, koje je sastavni dio prijave gradnje.

Osporenim projektom koji je prije dvije godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, a kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je bila gradnja hotela sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana na prodaju.

Gradnja kula se realizuje na parceli od 8.500 kvadrata u vlasništvu kompanije “Safiro beach”, koja je sa turskom firmom zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji. Sekretarijat za zaštitu imovine, od početka insistira da na toj parceli mora da bude izgrađen kongresni centar, kako je to predviđeno planskim dokumentima.

I dok se “Mia investments” obaraju dokumenta, oni uveliko prodaju stanove u budućem kompleksu, pa je u katastarskoj evidenciji, iako još temelji kula nijesu postavljeni, upisano gotovo 20 ugovora o prodaji.

Bonus video: