"Rekra": Navodi Rakočevića neistiniti i sračunato dati u cilju skretanja pažnje

Reagovanje na tekst "Vijesti" pod naslovom "'Rekra' višak novca mora da vrati poslodavcima"

4795 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Igor Radunović, izvrši direktor DOO za rekreaciju, odmor i banjsko liječenje radnika "Rekra" iz Podgorice reagovao je na tekst "Vijesti" pod naslovom "'Rekra' višak novca mora da vrati poslodavcima".

"Zbog objektivne i precizne informisanosti, kako javnosti, tako i poslodavaca i članstva Sindikata uprave i pravosuđa, kojima predsjednik Rakočević plasira neistinite i lažne informacije sračunato date u cilju sakrivanja određenih akta i skertanja pažnje sa ogromnih zloupotreba istog, u daljem tekstu pojašnjavamo.

"Novac, zainteresovani poslodavci uplaćuju u Fond za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih, koji je u apsolutnom vlašništvu Saveza sindikata CG, dok se Rekri DOO isti prenosi po osnovu odluka Saveza sindikata CG. Ta sredstva Rekra DOO koristi u skladu sa Statutom Društva i Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava Fonda. Taj Pravilnik je isti gospodin Rakočević, kao član Skupštine SSCG na V sjednici, održanoj 04.03.2016 godine obrazlagao, odnosno branio i podržao, što je sve konstatovanao kroz Zapisnik sa te sjednice broj 02-131. Ali je očigledno gospodin Rakočević to zaboravio, što je apsurd. Pojašnjavamo, da svi poslodavci koji uplaćuju sredstva i u skladu sa navedenim aktima ostvaruju pravo na korišćenje odmora i banjskih liječenja u svemu i na način kako je to propisano Opštim aktima ostvaruju zagrantovana prava i korišćenje tih sredstava. Rekra DOO kao privredno društvo ostvaruje i prihode potrebne za funkcionisanje istog po osnovu realizacije ugovora sa davaocima usluga (hotelima, banjama) po principima koji su znatno niži od tržišnih.

"U odnosu na paušalne navode da preko 2000 poslodavaca uplaćuje sredstva za odmor i rekreaciju koji ne dobijaju mjesta za svoje zaposlene, ukazujemo da su isti neistiniti, a svi poslodavci koji ostvare pravo na mjesta za svoje zaposlene ista i dobijaju, protiv čega je upravo gospodin Rakočević bio na zavaničnim sjednicamna organa Rekre DOO i SSCG. U prilogu činjenice da su ovi navodi gospodina Rakočevića neistiniti stoji činjenica da poslednjih godina sve veći broj poslodavaca pristupa ovom programu i pronalazi svoj interes.

"Nejasno je zašto gospodin Rakočević već par mjeseci zloupotrebljava dio poslodavaca kod kojih ima sindikalnu organizovanost da traže novac koji su uplatili 2023. godine, a koji je Sindikat uprave i pravosuđa uveliko potrošio, dijeleći samostalno mjesta za odmore uz mijenjanje sadržine akta o raspodjeli koji mu je dostavljen, a cilj je jasan, nanošenje štete sistemu kojem je i sam do skoro pripadao i globio, a obzirom na činjenicu da je u periodu od 2016-2020. bio član Odbora direkora Rekra DOO, iz čega se ne može zaključiti da to predstavlja kratak vemenski period (kako on to sam navodi) u svom dopisu poslatom Privrednoj komori CG od 23.02.2024. godine, što sve govori o kredibilitetu istog i tačnosti njegovih navoda. Dodatno, pojašnjavamo da prema zvaničnim podacima Rakočević nije izbačen iz odbora direktora Rekra DOO, već isti po isteku mandata više nije ispunjavao uslove za člana odbora direktora Društva u novom sazivu, zbog nedovoljne uplate doprinosa i članarine.

"Gospodin Rakočević navodi da je već podnio krivičnu prijavu, zato što se mjesta nisu raspoređivala poslodavcima. Tačno je da je Rakočević 2019. godine podnio krivičnu prijavu u kojoj u bitnom navodi - Da se mjesta moraju raspoređivati samo sindikalnim organizacijama, članicama SSCG, dok se ista daju i drugim sindikatima i poslodavcima koji uplaćjuju sredstva , što je po njemu mimo pravila i pogrešno (u prilogu Obavještenje o elementima krivične prijave sa sajta Sindikata Uprave i pravopsuđa CG). Nonsens je da sada taj isti gospodin trvdi potpuno suprotno, što dovoljno govori o tačnosti njegovih navoda. Kako ne bi bili kao dotični gospodin pozivamo sve da zvanično obavještenje o elementima krivične prijave pogledaju na sajt Sindikata uprave i pravosuđa, koja je dijemetralno oprečna u svemu i na način u odnosu na navode koji je iznio u dopisu privrednoj komori Crne Gore, što je apsurd.

"U dijelu koji se odnosi na kupovinu zemljišta sa namjerom turističke djelatnosti, što je već ispričana priča, ukazujemo da je Rakočević dugo godina bio u svim organima Saveza sindikata (Skupšina, Predsjedništvo, Glavni odbor) tako da je isti podržao kupovinu tog zemljišta koju sada osporava i jedini u pisanoj formi- elektronskim putem 09.12.2022. godine dao saglasnost, pri čemu između ostalog citiramo istog: “Dajem glas ovoj ambicioznoj ideji – predlogu, koji sam još dok sam bio član odbora Rekre u davnim prošlim vremenima predlagao (u prilogu saglasnost Rakočević Nenada). Toliko o vjerodostojnosti navoda istog, što dalje ukazuje na njegove ambicije.

"Opšte je poznato, da svi Sindikati iz okruženja konstatno rade na unapređenju i razvoju sopstvenih kapaciteta koje koriste za svoje članove, pri čemu neki posjeduju i objekte u Crnoj Gori, što je Rakočeviću i te kako poznato, pa je nejasno zašto sada ima naknadu pamet da degradira tu ideju, posebno kod činjenice da je istu bezdušno protežirao.

"Dalje, nejasno je kako neko ko se bori za bolja i veća prava zaposlenih komentariše visinu zarade izvršnog direktora, uz to navodeći neistiniti iznos zarade, a pri tome jako dobro mu je poznato da zaradu izvršnog direktora utvrđuje odbor direktora čiji je i sam bio član četiri godine, kako smo to i naveli. Suprotno ovome, Rakočević zaradu prima isključivo od novca članstva sindikata čiji je on Predsjednik, dok je Rekra DOO privredno društvo koje obavlja namjensku djelatnost i svoje zarade zarađuje od svog poslovanja, što je istom očigledno nepojmljivo.

"Konačno, iz navedenog jasno i nedvosmisleno je ukazano da su navodi Rakočevića neistiniti i sračunato dati u cilju skretanja pažnje sa glavnog 'problema' hotela u MUO – Kotor koji je Rakočević koristio šest godina (2018-2024) i isti blago rečeno 'privatizovao', a sada isti treba da preda Savezu sindikata CG. Ne bi bilo zgorega, kada je isti već odlučio da se medijski afirmiše, da odgovori na sledeća pitanja: Šta je sa 300.000,00€ koje isti dobio posredstvom Rekra DOO za taj period? Kako je Rakočević izvodio radove na rekonstrukciji tog objekta? Koja firma mu je izvodila radove na rekonstrukciji tog objekta? Kada je osnovana firma koja mu je izvodila radove na rekonstrukciji tog objekta i koliko je imala zaposlenih? Koliko je firma koja izvodila radove platila poreza i doprinosa i koliko je završnih računa predala? Je li Rakočević, kao investitor, ispoštovao važeće pozitivne propise prilikom rekonstrukcije istog obzirom da se radi o objektu koji je pod zaštitom UNESCO-a? Koliko je sredstava uložio u rekonstrukciju tog objekta od obaveznih i ugovorenih 242.000,00€? Sa čijim je sredstvima bio jemac bivšim zaposlenima hotela u MUO i sa kojom ulogom, u čije ime i za čiji račun?

Izvršni direktor

Igor Radunović

Bonus video: