Đeljošaj: Razmataramo produžavanje akcije "Limitirane cijene" tokom turističke sezone

Potpredsjednik Vlade kaže da je akicija dala "odlične rezulatate", odluka o nastavku do kraja sedmice

13228 pregleda 140 reakcija 56 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Nik Đeljošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, kazao je da je akcija „Limitirane cijene”, koja je počela krajem marta, dala "odlične rezultate" koji su, kako je rekao, potvrda da je stručan i odgovoran pristup jedini princip kojim se treba voditi prilikom donošenja odluka.

"Naime, zahvaljujući ovoj akciji Vlade u aprilu 2024. praktično nije zabilježena inflacija. Odnosno u poređenju sa martom mjesecom iznosila je 0.1%. Sama akcija se posebno reflektovala na segmente koje smo targetirali i to: snižavanje cijena (ne samo zaustavljanje njihovog rasta); zaustavljanje inflacije; promociju domaćih proizvoda", saopštio je Đeljošaj.

Rekao je da ništa manje ne očekuje ni za maj.

Đeljošaj je takođe najavio da, u saradnji sa partnerima, "već tokom sedmice možemo očekivati i nove odluke u ovom smjeru."

"Opcija koju trenutno razmatarmo je produžavanje trajanja akcije tokom turističke sezone - odnosno da zadržimo grupu 'I' u kojoj se nalazi pet osnovnih proizvoda iz važeće akcije 'limitirana cijena' uz definisanje nove grupe za domaće proizvode", naveo je Đeljošaj.

"Imajući u vidu da je važeća akcija imala odličan efekat na promet domaćih proizvoda, u namjeri da istu dodatnu podstaknemo pozivamo trgovinske lance da pozicioniraju i uvrste sve i baš sve domaće proizvode na svoje rafove sa limitiranom maržom", dodao je potpredsjednik Vlade.

Kazao je da očekuju da do kraja sedmice predstaviti sve detalje nove odluke.

"Napominjemo da će Ministarstvo pratiti njeno sprovođenje te reagovati na eventualnu nedosljednu primjenu trgovinskih lanaca u odnosu prema domaćim proizvodima", ističe Đeljošaj.

Rekao je da će, nakon analize efekata ovih akcija, od septembra "inovirati odluku na osnovu iskustva i postignutih rezulatata".

Bonus video: