Naknada za Bilećko jezero: Opštini Nikšić od ove godine 600.000 eura

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je nakon sastanka rekao da je direktan benefit sastanka - dogovor da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište

43357 pregleda 99 reakcija 54 komentar(a)
Mujoivić se obraća nakon sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Mujoivić se obraća nakon sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Ažurirano: 27.05.2024. 18:04h

Budžet Opštine Nikšić od ove godine biće bogatiji za 600.000 eura, na ime naknade za Bilećko jezero.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Saše Mujovića i Petra Đokića, kao i predstavnika elektroenergetskih kompanija, Milutina Đukanovića i Luke Petrovića u Trebinju.

Iz Ministarstva energetike i rudarstava je zvanično saopšteno da će preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, retroaktivno od 1. januara ove godine, nastaviti da isplaćuje naknadu za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić, čime je, kako se dodaje, konačno riješeno pitanje koje traje već 30 godina.

Iz tog Vladinog resora su dodali da je uz to, pokrenuta i inicijativa za korištenje vode Bilećkog jezera za vodosnabdijevanje Nikšića.

U saopštenju se navodi da su ovo konkretni rezultati današnjeg sasastanka Mujovića i Đokića.

"Na sastanku održanom u Trebinju, učestvovali su i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) kao i Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS)", piše u saopštenju.

Mujović je nakon sastanka rekao da je direktan benefit današnjeg sastanka - dogovor da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište.

"Ili bolje reći da će Opština Nikšić nastaviti da ubira taksu odnosno naknadu po tom osnovu koja na godišnjem nivou iznosi nekih 600.000 eura. Dakle, vraća se naknada Opštini Nikšić i to ćemo početi retroaktivo od 1. januara 2024. godine i taj će sistem funkcionisati i u budućnosti", istakao je Mujović.

Iz Ministarstva energetike i rudarstava je saopšteno i da su ministri takođe razgovarali i o mogućnostima da se vode Bilećkog jezera koriste za vodosnabdijevanje Opštine Herceg Novi, ali ovo pitanje će se konkretnije razmatrati na nekom od narednih sastanaka.

"Za Crnu Goru je takođe važno da smo se dotakli i pitanja korišćenja hidro-potencijala Bilećkog jezera kroz mogućnost snabdijevanja pijaćom vodom Herceg Novog i Boke. To je za nas jako važno i moram da istaknem da smo naišli na široko ispruženu ruku kolega iz Republike Srpske koji su spremni da podrže tu našu ideju i da i taj gorući problem za Crnu Goru riješi na najbolji mogući način", kazao je Mujović.

U saopštenju Ministarstva energetike i rudarstava piše i da je sastanak u Trebinju rezultat angažmana Mujovića po pitanju Bilećkog jezera i niz aktivnosti koje je preduzeo tim povodom.

"Ovo je prvi korak u rješavanju ovog pitanja koje više decenija opterećuje dvije države. Podsjećamo da je naknada za potopljeno zemljište isplaćivana Opštini Nikšić do 1992. godine", piše u saopštenju.

Kovačević: Veliki dan za Nikšić

"Drago mi je što su pregovaračke strane uvažile moj stav da se prvo riješi pitanje naknade za Opštinu Nikšić za Bilećko jezero. Nakon dugih pregovora koje smo vodili danas je završena jedna značajna stvar za našu opštinu koja će ostvarivati nove prihode po ovom osnovu, Posebna zahvalnost čelnicima EPCG i EPRS, Milutinu Đukanoviću i Luki Petroviću. Ovo je veliki dan za Nikšić i pokazatelj kako lokalna uprava, Vlada i državne kompanije mogu da zajedno djeluju na korist zajednice", napisao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević na društvenoj mreži Fejsbuk.

Vuković: Nikšić dobio novi, snažan zamajac za razvoj i unapređivanje ekonomske slike grada

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Nikšić, Nemanje Vukovića, Nikšić je naknadom "dobio novi, snažan zamajac za razvoj i unapređivanje ekonomske slike grada, a naročito mjesnih zajednica Vraćenovići i Petrovići".

"Više puta sam isticao da se u prijateljskim i dobrosusjedskim razgovorima, uz maksimalno uvažavanje svih zainteresovanih strana, može pronaći održivo rješenje vezano za korišćenje hidropotencijala Bilećkog jezera. Pozdravljam dogovor resornih ministara i predstavnika EPCG i ERS. 44. Vlada Crne Gore je postigla ono što se čekalo od 1994. godine i to je zaista veliki uspjeh. Unaprijed se radujem brojnim benefitima, koje će ova odluka donijeti našim građanima. Idemo dalje", poručio je Vuković na Fejsbuku.

Bonus video: