Upravniku daju 30.000, samo je Brković sklonjen

U zahtjevu navedeno da bivša fabrika ima imovinu u šest listova nepokretnosti i da se može prodati. Zaštitnica tvrdi da te imovine nema

28970 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Privredni sud donio je novo rješenje kojim se stečajnom upravniku “Vektre Jakić” iz depozita suda dodjeljuje 30 hiljada eura kao predujam za vođenje stečajnog postupka i dozvoljava angažovanje 12 osoba tokom stečajnog postupka, kao i dodatne čuvarske službe.

I na ovo rješenje žalbu je uložila kancelarija Zaštitnica imovinsko pravnih interesa države, navodeći da sudija nema pravo da odlučuje o iznosu novca iz depozita većem od 3.000 eura, kao i da nisu navedeni opravdani razlozi za angažovanje ovolikog broja radnika.

U žalbi se navodi i da u zahtjevu stečajnog upravnika i samo rješenju suda nije tačno navedena imovina “Vektre Jakić” u stečaju, jer je, veliku većinu ove imovine, zbog nevraćenih kredita, preuzela mađarska OTP banka, dok je dio u vlasništvu države.

Prethodnim rješenjem stečajnom upravniku, iz marta ove godine, Draganu Popoviću je takođe bilo odobreno 30.000 eura, kao i angažovanje 17 osoba računajući i vlasnika “Vektre Jakić” Dragana Brkovića za mjesečnu naknadu od hiljadu eura. Ovo rješenje je poništeno nakon tadašnje žalbe iz kancelarije Zaštitnice.

U žalbi zaštitnice se navodi da je stečajni upravnik u zahtjevu obrazložio da “Vektra Jakić” posjeduje imovinu podložnu unovčenju - prodaji, koju imovinu čine nepokretnosti evidentirane u LN 3379, 2416, 3131 i 3128 KO Pljevlja, te LN 121 KO Židovići i LN 457 KO Šumane.

“Sva navedena imovina je opterećena hipotekom i fiducijom, a da je obaveza stečajnog upravnika da tu imovinu obezbijedi, iako postoji video nadzor, koji po stečajnom upravniku nije dovoljan. Stečajni upravnik je uz saglasnost suda već angažovao čak 11 lica, ovoga puta uz izostavljanje Dragana Brkovića, a u privrednom društvu nad kojim je proglašeno i bankrotstvo, bez navođenja perioda angažovanja. Što je svakako presedan, imajući u vidu da je u pitanju društvo koje ne može i nije već duži period obavljalo djelatnost”, navedeno je u žalbi kancelarije Zaštitnice.

Ona navodi da spornim rješenjem stečajni upravnik raspolaže sa imovinom države (sudskim depozitom) većim od 3.000 eura, što je suprotno zakonu o državnoj imovini (člana 10 stav 1 tačka 15).

“Angažovanje 11 lica i to bivših zaposlenih stečajnog dužnika, svakako nije ni nužan niti opravdan trošak. Osim toga imovina evidentirana u prethodno navedenim listovima nepokretnosti je u B listu listova nepokretnosti upisna na OTP bank NYRT, čime se stečajni sudija očigledno opet nije bavio, a bio je dužan, dok su nepokretnosti iz LN 3131 KO Pljevlja upisane na Crnu Goru, raspolaganje Opštine Pljevlja. Sud je prilikom donošenja ovakve odluke morao imati u vidu činjenicu da je u toku i stečaj nad kćerkom firmom Vektom Montenegro, u čiju korist je ovdje stečajni dužnik fiducijarno i hipotekarno založio predmetne nepokretnosti. U pitanju je neobrazloženo rješenje, jer sudija ne daje razloge angažovanja 11 lica, među kojima je računovođa, poslovna sekretarica te pravnik, a ostalih osam članovi komisije na popisu. Iz rješenja se ne vidi zašto toliki broj lica popisuje imovinu evidentiranu u listovima nepokretnosti, i to na banku, a ne na ovdje stečajnog dužnika”, navedeno je u žalbi kancelarije Zaštitnice.

U žalbi se podsjeća da načelo ekonomičnosti nalaže da se stečajni postupak vodi na način da se omogući ostvarivanje najveće moguće vrijednosti imovine stečajnog dužnika i najvećeg mogućeg stepena namirenja povjerilaca na najefikasniji način, u što kraćem vremenu uz najniže troškove.

“Dok sudeći po ovakvom postupanju suda i stečajnog upravnika, ovaj stečajni postupak će se svesti na plaćanje troškova angažovanim licima, i to na kraju iz budžeta”, navedeno je u žalbi.

Bivši gigant spao na podrum od 25 kvadrata

U novom rješenju Privrednog suda navodi se šest listova nepokretnosti u kojima se, po navodima stečajnog upravnika, nalazi imovina “Vektre Jakić” u stečaju.

“Vijesti” su pregledom ovih listova u elektronskoj bazi katastra pronašli da se u četiri lista nalazi imovina koje je sada upisana na OTP banku “jedan kroz jedan” zbog dugova po dva kredita od 53 i 73 miliona eura, u jednom listu je imovina sada upisana na državu i Opštinu Pljevlja, dok se u četvrtom listu nalazi imovina više vlasnika, a na “Vektru Jakić” se odnosi samo podrum od 25 kvadratnih metara.

Tako je bivši gigant drvoprerade, 18 godina nakon privatizacije spao na podrum od 25 kvadrata.

Brkovićeva “Vektra Montenegro” kupila je imovinu fabrike za 1,6 miliona eura u julu 2006. godine Tada su obećane investicije od najmanje šest miliona i zapošljavanje 320 radnika. Kompanija je kasnije založena za kredit od 55 miliona eura, a bila je žirant i za drugi kredit “Vektre Montenegro” od 73 miliona.

Bonus video: