Raković: Nije tačno da su Prerada i Kovačnica sastavni dio KAP-a

„Moramo da se izborimo i Ustavnom sudu dostavimo dokumenta iz Privrednog, koji dokazuju da su Prerada i Kovačnica posebne firme“, kazao je Raković
90 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Raković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Raković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.04.2018. 11:30h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) najavili su da će Ustavnom sudu dostaviti dokaz da Prerada i Kovačnica nijesu sastavni dio tog preduzeća, već nezavisne firme.

Predstavnik bivših radnika KAP-a, Nikola Raković, saopštio je da će u ponedjeljak tražiti od Privrednog suda dokumenta kojima se potvrđuje da su Prerada i Kovačnica firme nezavisne od KAP-a.

„Nije tačno da su Prerada i Kovačnica sastavni dio KAP-a. To je laž kojom se služi Sindikati, ali i Ustavni sud koji to nije provjerio“, rekao je Raković na skupu bivših radnika KAP-a ispred zgrade Vlade.

Sindikati Prerade i Kovačnice ranije su Ustavnom sudu dostavili zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na prijevremenu penziju, u kojem se navodi da su te dvije firme dio KAP-a.

Sindikati u zahtjevu tvrde da su Prerada i Kovačnica sastavni dio KAP-a, odnosno njegova zavisna društva, zbog čega se i socijalni program odnosi na njih. U zahtjevu se dodaje i da se Zakon o prijevremenom penzionisanju odnosio na KAP, Preradu i Kovačnicu.

Raković smatra da razlozi navedeni u zahtjevu nemaju pravnog uporišta.

„Moramo da se izborimo i Ustavnom sudu dostavimo dokumenta iz Privrednog, koji dokazuju da su Prerada i Kovačnica posebne firme“, kazao je Raković.

On je dodao i da socijalni program, na koji se sindikati u zahtjevu pozivaju, nije zaveden, ni pečatiran.

„Ustavni sud se poziva na taj program, ali ga nigdje ne imenuje, jer je bez ikakvog pravnog legitimiteta“, objasnio je Raković.

On je pozvao Ustavni sud da objasni na osnovu kojih argumenata je donesena odluka da se neustavnim proglasi Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godini, njih 414, traže 5,45 miliona eura otpremina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikada nije sproveden u praksi.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja godinama se sedmično okupljaju ispred Vlade.

Bonus video: