Brodogradilište odlazi u prošlost: Radnici se nadaju poslu u Centaru za izgradnju i remont jahti

“Raduje izjava premijera Markovića da će ovdje biti remont i izgradnja jahti, ali bi nas više radovalo kada bismo znali da će bivši radnici Brodogradilišta, koji imaju znanje iz oblasti brodoremonta, biti zaposleni u novoj firmi”, utvrdio je Krivokapić
83 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2017. 14:14h

Kada početkom avgusta iz u Bijele isplove mali i veliki dok, radnici Jadranskog brodogradilišta koji su bili angažovani na njihovom remontu, ostaće bez posla i poslati na Biro rada.

“Osjećamo veliko razočarenje zbog toga što se gasi kompanija koja je godinama bila sinonim za Bijelu”, kaže Mladen Krivokapić jedan od radnika koji su bili angažovani na poslovima pripreme dokova za isplovljavanje i predsjednik Sindikata u periodu kada je u ovu firmu uveden stečaj.

Krivokapić i njegove kolege nadaju se da će i za njih biti posla u budućem Centaru za izgradnju i remont jahti čije je osnivanje juče najavio premijer Duško Marković. Podsjećamo da su holandski Damen i tivatski Adriatic Marinas otkupili dio infrastrukture u Brodogradilištu, a u toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada nove kompanije. Marković je kazao da će kompanija obezbijedi nova zapošljavanja. Računa se da će biti otvoreno oko sto radnih mjesta.

“Raduje izjava premijera Markovića da će ovdje biti remont i izgradnja jahti, ali bi nas više radovalo kada bismo znali da će bivši radnici Brodogradilišta, koji imaju znanje iz oblasti brodoremonta, biti zaposleni u novoj firmi”, utvrdio je Krivokapić.

Prije dvije godine u Jadranskom brodogradilištu je pokrenut stečaj na zahtjev Poreske uprave zbog duga od 6.5 miliona eura.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je danas novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 5,2 miliona eura.

Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,9 hiljada, odnosno 393 hiljade eura. Potom i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 32,31 hiljadu eura. Poslovni prostori i kancelarijski namještaj se prodaju kao cjelina. Na prodaju su ponuđene i portalne okretne dizalice po početnoj cijeni od milion eura, Hamelman pumpa sa opremom za 49,68 hiljada eura, oprema stolarske radionice za 5,33 hiljade eura i alati i druga oprema za 452,18 hiljada eura. Prodaje se i zemljište u Bijeloj po početnoj cijeni od 2,5 miliona eura. Na ranijim tenderima za prodaju imovine Brodogradilišta, prodati su veliki i mali dok.

Odlazi dio brodograditeljske tradicije

Nakon remonta mali i veliki dok, trebalo bi u prvoj sedmici avgusta da napuste Brodogradilište i krenu ka odredištima novih vlasnika.

Mali dok koji je za 2,1 milion kupila turska kompanijia "Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited",remorker će otegliti za Tursku. Dug je 148 metara, kapaciteta podizanja je 10.000 tona, a kapacitet dizalica je 2,7 tona.

Za veliki dok doći će poseban brod na koji će biti utovaren i prevezen do Litvanije. Veliki dok koji je bio najveći plutajući dok u velikoj Jugoslaviji kupila je litvanska kompanija AB “Vakaru Laivu Gamikla“ za 11 miliona eura.

“Sa dokovima odlazi i dobar dio naše brodograditeljske tradicije”, kažu nostalgični Bijeljani od koji su mnogi, kao i njihovi preci živjeli od rada u Brodogradilištu koje je otvoren na rtu Pijavaica 1927. godine.

Galerija

Bonus video: