Kum premijera Duška Markovića i zvanično kandidat za Senat DRI

Odbor je odlučio da se ne održi konsultativno saslušanje svih kadidata uz obrazloženje da se ne bi priča "politizovala"
109 pregleda 17 komentar(a)
Radule Žurić, Foto: Luka Zeković
Radule Žurić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.07.2017. 10:32h

Skupštinski Odbor za ekonomiju predložio je da parlament izabere Radula Žurića za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).

Glasanje je bilo tajno i od sedam glasova Žurić je dobio šest, dok je jedan glas dobila kandidatkinja Marija Janković.

Plenum bi danas tokom dana trebao da glasa o ovom predlogu.

Odbor je odlučio da se ne održi konsultativno saslušanje svih kadidata uz obrazloženje da se ne bi priča "politizovala".

Žurić, koji je sada revizor u DRI, je kum premijera Duška Markovića. On je ranije za "Vijesti" izjavio da mu Marković nije " jedina i isključiva" preporuka za Senat.

Žurić je više puta do sada bezuspješno konkurisao na Senat DRI i nijednom nije dobio podršku. Njegovu stručnost je javno osporila i DRI.

Iako postoji prećutni dogovor da jedno mjesto u DRI pripada nekom od kandidata kojeg podržava opozicija, DPS je odlučio da iskoristi bojkot parlamenta i u Senat DRI “progura” premijerovog kuma,

Zbog neuspjelih pokušaja za popunu Senata DRI na Odboru za ekonomiju je postignut dogovor da se ne ide na predlaganje kandidata ako nema punog konsenzusa vlasti i opozicije. DPS je pokretanjem procedure za izbor člana Senata dogovor prekršio.

Jedno od dva upražnjena mjesta je popunjeno ove godine kada je vladajuća većina ( bez prisustva opozicije koja bojkotuje parlament) izabrala doskorašnjeg poslanika DPS-a i člana Glavnog odbora te partije Zorana Jelića za člana Senata DRI. Na taj konkurs Žurić se nije prijavio.

U Senatu DRI su Milan Dabović, Zoran Jelića Niklola Kovačević i Branislav Radulović.

Peti član Senata treba da bude u sektoru za velike potrošačke jedinice i fondove. To mjesto zahtijeva ekonomistu.

Kuma premijera guraju u Senat DRI

Žurić: Nema to veze s premijerom, kumovi smo 200 godina

Bonus video: