Vlada ne odustaje od nove termoelektrane

Ministar finansija Darko Radunović je saopštio da je stanje ukupnog duga po kreditu kineske Eksim banke za dionicu autoputa, 21. jula ove godine bilo 203,3 miliona eura
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2017. 17:53h

Vlada je sigurna u vrijednost i biznis privlačnost Elektroprivrede (EPCG) i za njene akcije, koje je prodavala italijanska kompanija A2A, interesovanje su pokazale renomirane energetske kompanije, saopštio je juče premijer Duško Marković.

On je u Skupštini, tokom premijerskog sata, kazao da je preuranjeno iznositi konačno opredjeljenje kada je u pitanju tretman 41,7 odsto akcija koje A2A prodaje državi kroz put opciju, tim prije što je rok za uplatu prve rate 1. maj 2018.

“Ohrabruje nas saznanje da je prodaja akcija od strane A2A koja je bila oglašena tokom prve polovine ove godine, pobudila interesovanje renomiranih energetskih kompanija...Zato ćemo sa potrebnom pažnjom, između nekoliko dobrih mogućnosti koje su nam na raspolaganju i u optimalnom vremenu koje nam obezbjeđuje pomenuti vremenski rok, tražiti i pronaći najbolju opciju”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Vujice Lazovića (SD).

Lazović je pitao da li u Vladi postoje razmišljanja da se iskoristi pravo preče kupovine ili je ipak bliža opciji da se pronađe novi strateški partner i kakvi su dalji planovi kada je u pitanju put opcija koju su aktivirali Italijani.

Marković je istakao da ni prethodni, italijanski menadžment u EPCG, nije dovodio u pitanje izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

“ Vlada je tokom prošlogodišnjih pregovora o aneksu ugovora sa A2A jasno zastupala stav da je jedan od uslova za nastavak partnerstva sa tom kompanijom upravo realizacija ovog strateškog projekta. I danas tako mislimo i to je poruka svakom budućem i potencijalnom partneru”, rekao je Marković.

Ministar finansija Darko Radunović je, odgovarajući na pitanje Filipa Vukovića (DPS), saopštio da je stanje ukupnog duga po kreditu Eksim banke za dionicu autoputa, 21. jula ove godine bilo 203,3 miliona eura prema zvaničnom kursu dolara na taj dan.

“Upoređujući kurs 31.12. 2016. to stanje duga bilo bi 221,5 miliona, dakle obračunata je pozitivna kursna razlika od 18,2 miliona eura usljed pada američkog dolara”, rekao je Radunović.

Bonus video: