Montenegro Airlines: Ptica udarila u motor aviona, višesatna kašnjenja

Iz MA su saopštili da njihov sektor održavanja preduzima sve neophodne radnje kako bi se avion u najkraćem mogućem roku vratio u saobraćaj
149 pregleda 5 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2017. 16:07h

Na sinoćnjem letu Montenegro Airlinesa (MA) iz Tivta ka Moskvi ptica je udarila u lijevi motor aviona, nakon čega je taj vazduhoplov povučen iz saobraćaja, što je prouzrokovao višesatna kašnjenja na nekoliko linija.

„Sinoćnje neplanirano povlačenje ovog vazduhoplova iz saobraćaja, odnosno preraspodjela saobraćaja za danas sa pet na četiri operativna vazduhoplova, je prouzrokovalo višesatna kašnjenja na linijama za Ljubljanu, Dizeldorf i Moskvu iz Podgorice i nazad, kao i za Beograd i Moskvu iz Tivta i nazad, zbog čega se izvinjavamo našim cijenjenim putnicima“, rekli su iz MA.

Kako su kazali, svi putnici su adekvatno zbrinuti, pri čemu nijedan let nije otkazan.

"Osim što je dio putnika sa leta iz Podgorice za Dizeldorf otputovao danas sa našim kod šer partnerima, dok je dio putnika prebačen na sjutrašnji let MA za Njemačku, što je uobičajeno u avio-saobraćaju", dodali su iz te kompanije.

Iz MA su saopštili da njihov sektor održavanja preduzima sve neophodne radnje kako bi se avion u najkraćem mogućem roku vratio u saobraćaj.

Oni su najavili da će sjutrašnji saobraćaj u potpunosti biti realizovan sa četiri operativna aviona.

Kako je saopšteno iz te kompanije, na sinoćnjem letu MA YM 612 je, u toku faze polijetanja, došlo do udara ptice u lijevi motor aviona tipa Embraer 195 registarske oznake 4O-AOB.

Navodi se da je letačka posada MA postupila po procedurama koje su jasno definisane u takvim situacijama, prilikom čega je od kontrole leta zatraženo slijetanje na matični aerodrom Podgorica kako bi se uradila odgovarajuća kontrola.

“Nakon slijetanja, izvršena je kontrola i procjena oštećenja od strane kompanijskog licenciranog tehničkog osoblja. Kako je odmah bilo jasno da će procedura sanacije oštećenja potrajati, svi putnici su smješteni u hotel i jutros, u ranim jutarnjim časovima prebačeni drugim avionom MA na odredište”, kaže se u saopštenju.

Udar ptice je, dodaje se, uobičajeni problem koji se često dešava u avijaciji, i nije nepoznanica u toj vrsti posla.

Iz MA su, povodom blokade računa kompanije od „ Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd“, saopštili da je račun kompanije odblokiran, kao i da je definisanje rokova i načina otplate duga u toku.

U periodu blokade kompanija, kako su kazali, nije pretrpjela štetu.

Bonus video: