Ozvaničena prodaja "Vunka": Prednost u zapošljavanju imaće radnici ili djeca radnika

"Vunko" je prodat na 23. licitaciji u Privrednom sudu a kompletan iznos novca uplaćen je prošle sedmice, dva dana prije isteka roka
147 pregleda 1 komentar(a)
Vunko, Foto: Arhiva Vijesti
Vunko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.07.2017. 16:32h

Prodaja kompanije "Vunko" za 2,25 miliona eura ozvaničena je danas ovjerom kod notara i zaključivanjem kupoprodajnog ugovora stečajnog upravnika Vunka u Bijelom Polju Radojice Grbe i konzorcijuma "Dulović doo" i "Bravera doo".

"Vunko" je prodat na 23. licitaciji u Privrednom sudu, a kompletan iznos novca uplaćen je prošle sedmice, dva dana prije isteka roka.

Stečajni upravnik Radojica Grba je kazao da je primopredaja imovine i u ulazak kupaca u posjed zakazana za 31. jul.

"Ovo je sigurno dobro je posebno za povjerioce koji su godinama čekali svoja potraživanja. I Lokalna uprava sa ovim dobija partnere koji će uposliti novu radnu snagu a država će kroz tu poslovnu angažovanost imati koristi kroz ubiranje poreza", rekao je on.

On je čestitao kupcima koji su "imali dovoljno smjelosti da kupe imovinu pod teretom restitucije za koju vjeruje da će uskoro biti riješena".

"Postupak restitucije koji je pokrenuo predsjednik Udruženja za povraćaj imovine Branko Hajduković trajao je dugo, i prije nego što je u "Vunku" uveden stečaj, neki organi ove države nisu to odradili savjesno kako je trebalo, tako da su svi trpjeli, imovina i akcionari. Na žalost to je tako", kazao je Grba i dodao da su ministarstvu finansija uputili urgenciju za hitno rješavanje zabilježbe restitucije.

Izvršni direktor "Bravera doo" Vlado Veličković je kazao da ovo izuzetno veliki dan za konzorcijum "Bravera doo" i "Dulović doo".

"Ovo je naša zajednička želja da Bijelom Polju poklonimo jedan novi biznis centar i zonu okupljanja gdje ćemo zajedničkim ulaganjem zaposliti određeni broj radnika, što će zavisiti od saradnje i podrške sa lokalnom samoupravom, bankama i Vladom. Mi smo spremni na nove izazove kroz koje ćemo uraditi nešto za Bijelo Polje, više iz ljubavi nego zbog biznisa.

Ovih dana će biti registrovan klub Tekstilac, a ime poslovnog centra će biti "Vunko", kao prepoznatljivo ime u Bijelom Polju. Konzorcijum neće prodavati imovinu", kazao je Veličković, ističući da će prednost u zapošljavanju imati bivši radnici "Vunka" ili njihova djeca, što je najmanje što mogu da urade iz poštovanja prema radnicima koji su izgradili i stvorili tu fabriku.

On je pojasnio da će u prostorije "Vunka" biti preseljen "Bau centar", a biće otvorena najveća sportska radnja na sjeveru, koja će imati najniže cijene u regionu.

U poslovno-tržnom centru će biti zastupljeni proizvodni, turistički i sportski i ugostiteljski sadržaji.

Izvršni direktor "Dulović doo" Zoran Dulović je rekao da u novi posao ušli vrlo hrabro kupovinom opterećenom sa restitucijom, što je bio hrabar potez. U pitanju su ozbiljne firme koje traju četrt vijeka i želimo i dalje da nastavimo uspješno poslovanje i širenje biznisa. Mi smo "Vunko" kupili zbog biznisa a ne zbog prodaje. Treba taj prostor dovesti u funckiju, veliki je teret i obaveze, nije lako vrijeme za biznis, ali smatramo da ćemo uspjeti", kazao je Dulović.

Cijena po kojoj je prodata imovina "Vunka" umanjena je 10 odsto u odnosu na prethodni oglas, a na prvoj licitaciji je prodavana za 11 miliona eura.

Prodajom "Vunka" zadovoljni su i bivši radnici koji su to ponovili na zboru, održanom juče.

Predstavnik bivših radnika Desimir Minić je kazao da je radnicima najvažnije što je prodaja izvršena po zakonu.

"Uputili smo pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću i finansija Darku Radunoviću, u kojem tražimo od Vlade da se odrekne svojih potraživanja kao što je to uradila mnogo puta u korist radnika u drugim preduzećima. Dug prema 330 radnika iznosi 850.000 eura, kao i još pola miliona na ime otpremnina za 141 radnika", podsjetio je Minić.

Imovina "Vunka" je prodata 26. juna u Privrednom sudu.

Bonus video: