Na zahtjev CBCG: Atlas banka dokapitalizovana sa pet miliona eura

Dokapitalizacija tražena zbog procjene da je to nedostajući kapital banke izazvan činjenicom da je određeni broj kredita iz ranijeg perioda (sedam-osam godina) u konstantnom kašnjenju preko 365 dana pa se dio njih mora otpisati
56 pregleda 1 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.07.2017. 13:55h

Atlas banka je danas dokapitalizovana sa pet miliona eura, a akcije u tom iznosu su uplatili Atlas Capital Holding Limited i Atlas Invest, saznaju “Vijesti”.

Dokapitalizacija je obavljena na zahtjev Centralne banke (CBCG).

Vrhovna monetarna institucija je tražila da se banka dokapitalizuje sa ukupno 10 miliona eura, od kojih bi drugi dio dokapitalizacije od dodatnih pet miliona trebalo da bude spoveden do kraja ove godine.

"Vijestima" je ranije rečeno da dodatnih pet miliona eura vjerovatno neće biti potrebno.

Dokapitalizacija tražena zbog procjene da je to nedostajući kapital banke izazvan činjenicom da je određeni broj kredita iz ranijeg perioda (sedam-osam godina) u konstantnom kašnjenju preko 365 dana pa se dio njih mora otpisati.

Uz to, odluka vlasti u Rusiji da zabrane rad banci u Moskvi je prouzrokovala probleme u naplati kredita koji su tamo dati.

Skupština akcionara Atlas banke je krajem maja ove godine donijela odluku o dokapitalizaciji emisijom akcija zatvorenom ponudom postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine, a u maksimalnom iznosu od 12,5 miliona eura.

Odlukom je predviđeno da se dokapitalizacija smatra uspješnom ako se u određenom roku upiše i uplati 40 odsto ukupne vrijednosti emisije.

Koeficijent solventnosti banke na kraju marta je bio 11,17 odsto što je iznad zakonskog minimuma od 10 odsto.

Prema podacima CBCG, Atlas banka je prošlu godinu završila sa profitom od 121.000 eura, a pozitivno je nastavila da posluje i u ovoj godini kada je na kraju marta bila u plusu od 242.000 eura.

Bonus video: