Odustali od poskupljenja vode

Kako su objasnili, odluku da cijena vode ostane nepromijenjena, donijeta je nakon pažljivog razmatranja svih argumenata
50 pregleda 12 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2017. 12:29h

Iz Glavnog grada danas je saopšteno da voda i pored najava, neće poskupiti za 22,3 odsto.

Kako su objasnili, odluku da cijena vode ostane nepromijenjena, donijeta je nakon pažljivog razmatranja svih argumenata.

“Uprava grada i menadžment 'Vodovoda i kanalizacije' donijeli su tu odluku. Nastavićemo aktivnosti na stvaranju održivog modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje će omogućiti nastavak ulaganja u širenje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i održavanja postojeće, a nedostajuća sredstva obezbijede bez povećanja cijena vode”, istakli su iz PG biroa.

Poskupljenje vode najavio je direktor “Vodovoda i kanalizacije” Vladan Vučelić, ali ta odluka menadžmenta tog preduzeća nije se našla na dnevnom redu Skupštine Glavnog grada.

Iz PG biroa su podsjetili su da je “Vodovod i kanalizacija” kao društvo u okviru Glavnog grada nadležno za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda, uradilo ekonomsko- tehničku analizu utemeljenu u propisima koja odgovara realnoj potrebi razvoja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Glavnom gradu.

“Koja je, i pored prijedloga za uvećanje, zadržala praktično najmanje cijene vode u državi i regionu. Naime, pred Glavnim gradom i Vodovodom je jedan od najvećih i najvrednjih projekata za dalji razvoj grada, a to je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom mulja”, navode iz Glavnog grada.

Glavni grad je, kako su istakli, uvažavajući sve stručne, tehničke i ekonomske pokazatelje sadržane u prijedlogu za povećanje tarifa, kroz pažljivo sagledavanje svih parametara, zaključio da nisu iscrpljene sve mogućnosti u traženju modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje bi stvorile neophodne pretpostavke za dalje investicije u širenju vodovodne i kanalizacione mreže i održavanje postojeće, kako taj teret ne bi direktno pao na građane.

Odbor direktora Vodovoda je u maju predložio povećanje cijene vode od 23 odsto, što je trebalo da usvoje odbornici u Skupštini Glavnog grada. Međutim, ta tačka se nije našla na dnevnom redu ni junske, ni sjednice koja je zakazana za 28.jul. Odbornici su na zahtjev SDP-a, i uz podršku 24 odbornika opozicije, jedino razmatrali tačku o razrešenju odbora direktora Vodovoda, koja nije dobila podršku većine na Skupštini.

Iako je izvršni direktor Vodovoda Vladan Vučelić ranije kazao da najavljeno povećanje cijene vode nije povezano sa izgradnjom novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u saopštenju iz Glavnog grada se navodi da je korekcija tarifa bila neophodna kako bi obezbijedili finansije za realizaciju tog projekta.

Bonus video: