AUSTRIJANCI I FRANCUZI ZAVRŠAVAJU INVESTICIJU

Završava se testiranje vjetrenjača na Krnovu

Za 12 godina garantovan otkup sve struje preko posebne stavke na računu
241 pregleda 0 komentar(a)
vjetrenjače Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
vjetrenjače Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.07.2017. 07:59h

Na Krnovu, kod Nikšića, u toku su završna testiranja vjetrenjača.

"Pri kraju su sa ispitivanjima i testiranjima vjetroturbina. Bilo je manje vjetra pa im je bio potreban malo duži vremenski period da isprobaju sve vjetrenjače“, kazao je „Vijestima“ Luka Popović, predstavnik investitora.

Nakon što bude isprobano svih 26 vjetrenjača, uslijediće njihovo stavljanje u pogon i komercijalni rad.

Pojedinačnom puštanju u rad 26 vjetroturbina prethodilo je stavljanje u napon dvije trafostanice, Brezna i Krnovo, i dva dalekovoda, Kličevo - Brezna i Brezna - Krnovo

Projekat gradnje vjetroparka na Krnovu, na nadmorskoj visini od 1.500 metara, počeo je sredinom 2015. godine. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat-sati (GW/h) biće dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina, a država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.