Rusi dobili dozvolu za početak radova na Smokvici

Rusi zatražili dozvolu za obimne pripremne radove, imajući u vidu da se radi o naselju sa objektima od četiri i pet zvjezdica
823 pregleda 3 komentar(a)
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.07.2017. 19:55h

Vlada je dala saglasnost ruskim kompanijama “V.A.S. invest“ i „Boticceli land development“ za izvođenje obimnih pripremnih radova od opšteg interesa za gradnju luksuznog turističkog naselja “Smokva bay“ na Smokvici, nedaleko od Reževića.

Ruski biznismeni zatražili su od Vlade da im dozvoli obimne pripremne radove, imajući u vidu da je riječ o turističkom naselju sa objektima od četiri i pet zvjezdica - od opšteg interesa.

“Planirani pripremni radovi koji prethode građenju objekta obuhvataju ograđivanje gradilišta, izmještanje saobraćajnica i instalacija, građenje i postavljanje objekata i instalacija privremenog karaktera za potrebe izvođenja radova, obezbjeđenje prostora za dopremu i smještaj građevinskog materijala, drugi radovi kojima se obezbjeđuje sigurnost susjednih objekata, saniranje terena, obezbjeđenje nesmetanog odvijanja saobraćaja, korišćenje okolnog prostora i zemljani radovi. Planirani radovi bi trajali 12 mjeseci“, navodi se u Vladinoj odluci usvojenoj prošle sedmice.

Povezane kompanije ”Boticelli land development” i ”V.A.S. invest” nedavno su predale zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za odbijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) i time započeli proceduru dobijanja dozvole za gradnju.

Prije desetak dana i na adresu budvanskog Sekretarijata za urbanizam stigli su zathjevi obje kompanije za dobijanje UTU za gradnju saobraćajne i ostale infrastrukture za budući turistički kompleks.

Rusi planiraju da izgrade jedan od najluksuznijih kompleksa na ovom dijelu Jadrana. Saopštili su da će u potpunosti biti uklopljen u okolni prostor, što predviđaju i dva prvonagrađena idejna rješenja budućeg kompleksa. Projekat vrijedan 200 miliona eura, predviđa izgradnju tri luksuzna hotela vila i depadansa sa samo 1.300 ležaja na 120.000 kvadrata.

To je jedan potpuno novi luksuz u Crnoj Gori, poručili su ranije iz ruskih kompanija.

Planiraju da grade u fazama - u narednih godinu da izgrade kompletnu infrastrukturu, da bi 2019. počeli gradnju hotela i depadansa. Ruski investitori okupljeni oko dvije povezane kompanije prije deceniju su kupili veliki zemljišni kompleks od 13 hektara na Smokvici, za šta su platili 20 miliona eura. Opština Budva tada je inkasirala 13 miliona eura od tog iznosa. Ambiciozni projekat je prethodnih godina čekao da se donesu odgovarajuća planska dokumenta.

Bonus video: