Mijović: Dilojt ne može biti objektivan

“A2A i Đukanović su već procijenili vrijednost svojih akcija, pa je bilo nezakonito da neko od njih angažuje i procjenjivača”
99 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2017. 18:35h

A2A je bila u velikom konfliktu interesa kada je kao menadžer Elektroprivrede (EPCG) angažovala revizorsku kuću Dilojt da procijeni imovinu Rudnika uglja Pljevlja, jer je prethodno ugovorila sa državom otkup svojih akcija u EPCG za precijenjenih 250 miliona eura, smatra analitičar i član predsjedništva građanskog pokreta URA Dejan Mijović.

Kako je kazao, A2A nije bila zainteresovana da štiti interes EPCG da po što nižoj cijeni kupi akcije Rudnika već isključivo da što bolje proda svoj manjinski paket akcija u Rudniku.

Revizorska kuća Dilojt za 69.020 eura, sa uračunatim PDV-om, procijeniće, za potrebe EPCG, do 4. avgusta vrijednost akcija pljevaljskog Rudnika uglja.Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Tonino Maljo i direktor Dilojta Beograd Darko Stanisavić.

“A2A i Aco Đukanović su jednom već procijenili vrijednost svojih akcija u Rudniku kad su početkom godine od EPCG tražili da im za njih plati 17 miliona eura, pa je bilo ne samo nelogično, već i skroz nemoralno i nezakonito da neko od njih zatim angažuje i tzv. nezavisnog procjenjivača. Dakle, ugovor sa Dilojtom je morao sklopiti i potpisati predstavnik države kao budućeg vlasnika 100 odsto akcija EPCG i Rudnika i, stoga, kao zaštitnika javnog interesa, a ne zastupnik privatnog interesa A2A i Aca Đukanovića”, dodao je Mijović.

Zbog toga Dilojt u ovom slučaju, kako napominje, nije nezavisni procjenjivač već samo plaćeni konsultant A2A i njegovog partnera Aca Đukanovića, pa od njega ne treba očekivati objektivni sud o vrijednosti akcija njegovih nalogodavaca u Rudniku.

“Zašto se ovo dozvoljava i zašto se tužilac ne odaziva na naše pozive da uđe u EPCG najbolje je objasnila EU koja godinama zaključuje kako Crna Gora nema konkretnih rezultata u suzbijanju organizovanog kriminala i visoke korupcije, pa je svaki dodatni komentar izlišan. To je otišlo toliko daleko da je čak upitno čije bi uopšte interese u ovoj državi zastupao njen predstavnik kad imamo presedane kao što su Limenka, KAP i Primorka, i kad uzmemo u obzir da je u nedavnoj javnoj debati na javnom servisu novi predsjednik Upravnog odbora EPCG, inače bivši funkcioner Prve banke Aca Đukanovića, bio potpuno saglasan sa ocjenom predstavnika Rudnika da akcije ovog društva dobijaju na vrijednosti i da će se kupoprodaja akcija uspješno okončati na obostrano zadovoljstvo. Sramno”, zaključio je Mijović.

Skupština EPCG je 31. januara ove godine usvojila odluku da razmotri ponudu o otkupu većinskog paketa 51,69 odsto akcija Rudnika. A2A posjeduje 39,49 odsto, a Đukanović oko 12 odsto akcija pljevaljske kompanije.

Bonus video: