VDT poslao prijavu SDT-u zbog koncesija za crveni boksit

Iz DF-a pozivaju SDT da reaguje jer je, tvrde, u pitanju pljačka
111 pregleda 3 komentar(a)
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.07.2017. 14:59h

Vrhovno državno tužilaštvo je krivičnu prijavu koju je podnio poslanik Demokratskog fronta protiv premijera Duška Markovića i drugih osoba zbog davanju koncesije na eksploataciju rude crvenih boksita, dostavilo na postupanje nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu, kazali su iz DF-a.

Krivična prijava podnijeta je 22. juna ove godine protiv Markovića, bivšeg premijera Mila Đukanovića, sadašnjeg i bivšeg ministra ekonomije Dragice Sekulić i Vladimira Kavarića, Darka Konjevića, Ivana Boškovića, Darka Radunovića, Miomira M. Mugoše, Veselina Grbovića i Veselina Pejovića.

Iz DF-a pozivaju specijalnog državnog tužioca da hitno reaguje jer je, kako tvrde, u pitanju pljačka koja nanosi ogromne finansijske i materijalne štete po Crnu Goru, a koje iznose oko devet miliona eura potencijalnog prihoda dnevno.

Navode da glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću nije potrebno da formira specijalni istražni tim, već da samo napravi analizu i uporedbu Zakona o koncesiji, odluke Vlade početkom 2015. godine o davanju koncesije na eksploataciju rude crvenih boksita, zatim ugovora o koncesiji koji je Kavarić potpisao 30. septembra 2015. godine. Zatim, kako navode, odluke Vlade početkom ove godine i aneksa 1 ugovora o koncesiji za crveni boksit, a koji su potpisali Sekulić i vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

“Tako se lako mogu uočiti brojne krivične radnje i protivrječnosti i neusaglašene odluke, a sve na štetu Crne Gore i ostvarivanju velikih ličnih koristi”, kažu iz DF-a.

Bonus video: