Nikšić dobija biznis zonu na zemlji Toščelika

Kompanije Tosčelik vlasnik je 67,74 hektara, a ostatak je opštinsko vlasništvo
124 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.07.2017. 14:07h

Ukoliko dobiju saglasnost Ministarstva ekonomije i Komisije za kontrolu državne pomoći, a lokalni parlament u petak usvoji odluku, Nikšić će imati biznis zonu na 75,81 hektar.

Kompanije Tosčelik vlasnik je 67,74 hektara, a ostatak je opštinsko vlasništvo.

Kako je na centralnoj javnoj raspravi istaknuto, postoje invenstitori zainteresovani za formiranje novih biznis zona, a o njihovim zahtjevima će se naknadno odlučivati.

Menadžer Opštine Živko Kecojević kazao je da će firme koje budu obavljale djelatnost u biznis zoni biti oslobođeni obaveze plaćanja naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 50 procenata ukoliko ga Opština oprema, ili 100 odsto ukoliko to učine privrednici o svom trošku.

“Biće oslobođeni obaveza plaćanja godišnje naknade za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji biznis zone i obaveze plaćanja poreza na nepokretnost do 70 odsto, a ugovor o zakupu zemljišta se može zaključiti na period do 30 godina bez naknade“, objasnio je Kecojević.

Biznis zonom će upravjati menadžer koga imenuje predsjednik Opštine, dok se lokacije za izgranju objekata dodjeljuju korisnicima na osnovu javnog poziva.

Kecojević kaže da su kriterijumi za izbor korisnika broj zaposlenih, vrijednost investicije, dužina korišćenja zemljišta, ocjena kvaliteta investicionog projekta, reference podnosioca zahtjeva i ocjena komisije o obezbijeđenom izvoru finansija.

Širok je spektar djelatnosti koje se mogu obavljati u biznis zoni - od agro i prerađivačke industrije, saobraćaja, skladištenja i hladnjače, preko informisanja, naučno-tehničke i uslužne djelatnosti, do magacina, izložbeno-prodajnih salona, robno-distributivnog centra, zanatstva i privrednih objekata.

Bonus video: