Jaja iz Miločana mogu na trpeze EU

EU broj priznanje za kvalitet. Od septembra će pokušati da uđu na tržište EU, a krenuće od Hrvatske
474 pregleda 3 komentar(a)
farma jaja, Foto: Svetlana Mandić
farma jaja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.07.2017. 20:06h

Porodica Jovović iz Nikšića je 1990. godine u mjestu Miločani otvorila farmu za proizvodnju jaja , a sada su kao potvrdu kvaliteta dobili izvozni broj EU.

Rasla je farma, sa njom i tržište, da bi od 2004. poslovala u okviru preduzeća Alkoset, koje je u vlasništvu porodice Jovović. Izvozni broj EU im otvara mogućnost osvajanja evropskog tržišta od 500 miliona potrošača.

“Dobijanje izvoznog broja je pozitivna stvar s obzirom na uslove u kojima radimo i na tržište. Na ovaj način dobijamo mogućnost da proširimo tržište. Ujedno, dobijanje izvoznog broja je preduslov za kvalitetan rad farme. Taj broj znači da moramo ispratiti kompletan sistem proizvodnje, da u njemu ne bude tzv. mrtvih tačaka”, kazao je ”Vijestima” izvršni direktor Alkoseta Radovan Jovović.

Proizvodni kapacitet pomenute farme je devet miliona jaja na godišnjem nivou. S obzirom da je živinarstvo, smatra Jovović, posljednjih desetak godina doživjelo veliki uspon ne samo u Crnoj Gori, nego i u zemljama okruženja, dobijanje EU izvoznog broja ne predstavlja neku preveliku prednost u odnosu na konkurenciju, ali znači potvrdu kvaliteta.

“Godinama smo zastupljeni na crnogorskom tržištu i dok je ljetnja sezona ne planiramo sa izvozom. Međutim, od septembra ćemo krenuti sa izvozom i prva zemlja biće Hrvatska. Uvjeren sam da ćemo osvojiti i okolna tržišta i to zbog činjenice da imamo kvalitet”, poručio je Jovović.

Prema njegovim riječima posljednjih desetak godina uložili su dosta novca kako bi farmu modernizovali tako da je kompletan proces proizvodnje automatizovan i pod nadzorom elektronskih uređaja. Naredne godine planiraju da krenu sa sopstvenim uzgojem koka nosilja.

Pored Alkoseta mogućnost da izvoze hranu na tržište Evropske unije krajem juna dobile su klanice i mesne industrije Mesopromet i “Goranović”, mesna industrija Gradina kompani, kao i farme za proizvodnju jaja Rebra komerc.

Ministar poljoprivrede Milutin Simović je nedavno ocijenio da dobijanje EU izvoznih brojeva znači novi iskorak crnogorske poljoprivrede u daljem unapređenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane i usaglašavanju sa standardima EU.

Bonus video: