Hajdinaga direktor Berze struje: Funkciju dobio po partijskom ključu?

Njegov gradonačelnički mandat obilježila je afera sa Naserom Keljmendijem kojem je dozvolio divlju gradnju u najjužnijoj crnogorskoj opštini, da bi se na kraju umjesto suđenja za zloupotrebu službenog položaja nagodio sa Tužilaštvom i platio 10.000 eura
598 pregleda 12 komentar(a)
Gzim Hajdinaga, Foto: Savo Prelević
Gzim Hajdinaga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2017. 12:18h

Odbor direktora novoosnovanog preduzeća Berza električne energije imenovao je prije nekoliko dana za izvršnog direktora tog društva Gzima Hajdinagu, bivšeg ministra za ljudska prava i bivšeg gradonačelnika Ulcinja, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Ovu funkciju Hajdinaga je, prema nezvaničnim informacijama, dobio zahvaljujući partijskom ključu i podršči vlasti koju daje Demokratska partija Fatmira Đeke, a čiji je Hajdinaga potpredsjednik od prošle godine.

Hajdinaga je po struci elektroinženjer, a prethodne dvije javne funkcije obavljao je dok je bio visoki funkcioner Demokratske unije Albanaca (DUA).

Njegov gradonačelnički mandat obilježila je afera sa Naserom Keljmendijem kojem je dozvolio divlju gradnju u najjužnijoj crnogorskoj opštini, da bi se na kraju umjesto suđenja za zloupotrebu službenog položaja nagodio sa Tužilaštvom i platio 10.000 eura.

Crnogorsko tužilaštvo postiglo je prije pet godina nagodbu sa Hajdinagom da umjesto suđenja, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i omogućavanja divlje gradnje na štetu opštine, ulcinjskom porodilištu uplati 10.000 eura.

Divlju gradnju Hajdinga je tokom svog mandata dozvolio Keljmendiju, kojeg mediji u regionu dovode u vezu sa trgovinom drogom.

Samo nekoliko dana nakon što je Hajdinaga postigao dogovor sa Tužilaštvom, Keljmendi je svoju bespravnu gradnju otkupio sa 10 hiljada eura, tako što je uplatio po 5.000 ulcinjskom vrtiću “Solidarnost” i školi “Maršal Tito".

Tužilaštvo je imalo dokaze da je Keljmendi bez građevinske dozvole u Donjem Štoju kod Ulcinja izgradio hotel Casa Grande, ali je slučaj riješilo institutom odloženog krivičnog gonjenja, nakon priznanja krivice.

Direktori Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema potpisali su u drugoj polovini juna Ugovor o osnivanju i Statut preduzeća Berza električne energije.

Osnivanjem Berze električne energije, kako očekuju u Vladi i Ministarstvu ekonomije, stvaraju su uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je ranije da će Crna Gora, osim što će postati energetsko čvorište u infrastrukturnom smislu izgradnjom podmorskog kabla, stvaranjem sopstvene berze omogućiti da se pod transparentnijim i kvalitetnijim uslovima trguje električnom energijom u Crnoj Gori.

Berza podrazumijeva da energetski subjekti, koji imaju viškove ili manjkove električne energije, ne samo u Crnoj Gori, nego i širom regiona, mogu da prodaju električnu energiju.

Obaveza formiranja Berze električne energije proizilazi iz članstva Crne Gore u Energetskoj zajednici i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Bonus video: