Rad za praznik je vrijeđanje države

Državni praznici predstavljaju dio identiteta jedne države, obilježje njene tradicije i istorije, kazao je Zeković
117 pregleda 21 komentar(a)
posao, šetnja, Foto: Shutterstock
posao, šetnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2017. 12:10h

Član Socijalnog savjeta Bojan Zeković (SDP) pripremio je preporuku kojom će Socijalni savjet tražiti od Vlade da izmijeni propise i uredi oblast rada u dane državnih i drugih praznika kako bi se poštovao princip da su praznični dani neradni osim za javne službe i druge djelatnosti gdje je to zaista neophodno.

Socijalni savjet je Zekovića na prethodnoj sjednici, prošle sedmice, zaključkom obavezao da pripremi taj predlog, što je on juče uradio i dostavio ga toj instituciji.

On podsjeća da značajan dio firmi radi u dane praznika, kao i da je ministarstvo rada i socijalnog staranja ranije imalo stav da poslodavac ima pravo da organizuje rad na dan državnog ili vjerskog praznika ako uveća dnevnice zaposlenima koji su radili za 150 odsto.

Zeković je naveo da je na predlog poslanika SDP-a Skupština u junu 2013. godine dopunom Zakona o državnim praznicima precizirano da su praznici neradni osim za one kojima Ministarstvo ekonomije izda dozvolu da mogu raditi.

"Iako je rok za donošenje podzakonskih akata bio 60 dana, Ministarstvo ekonomije punih četiri godine ne izvršava zakonsku obavezu, pravdajući to 'nesprovodivošću zakona povodom čijeg donošenja nijesu konsultovani'. Istovremeno ne iniciraju izmjenu zakona za koji kažu da je neprimjenljiv, već se odlučuju za nepoštovanje zakona kao 'rješenje'”, kazao je Zeković.

On podsjeća da je ombudsman ocijenio da Ministarstvo ekonomije nije izvršilo svoju zakonsku obavezu, kao i da zbog toga poslodavci iako njihova priroda djelatnosti ili tehnologija rada ne zahtijevaju neprekidan rad, nezakonito obavezuju svoje zaposlene da rade u te dane kršeći njihova prava.

Zeković kaže da se takva praksa mora prekinuti jer je to protivno samom smislu državnih praznika, kao i da mnogi ne dobijaju ni uvećane dnevnice.

"Državni praznici predstavljaju dio identiteta jedne države, obilježje njene tradicije i istorije. Njihovim nepoštovanjem, ne samo da se krše prava zaposlenih, već se na simboličkoj ravni vrijeđa država. Država je propisala neradni dan želeći da obilježi neki važan datum na način što se taj dan neće raditi, što će zaposleni i na taj način osjetiti duh praznika i vrijeme provesti sa svojim porodicama, a ne time što će dnevnica biti povećana 150 odsto”, kazao je Zeković.

Zakon definiše da tokom praznika mogu raditi samo privredna društva čija „priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad“, kao i javne službe čijim bi prekidom rada mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.

“Sve van toga je grubo kršenja Zakona i prava radnika. Ovu oblast treba urediti na način da se zaštite prava radnika u subjektima čiji rad u praznične dane nije neophodan, ali i da se obezbijedi svim privrednim subjektima čija priroda djelatnosti i tehnologija rada zahtijeva neprekidan rad, odnosno rad i tokom prazničnih dana, da svoju djelatnost obavljaju na zakonit način i bez nepotrebnih birokratskih poteškoća”, naveo je Zeković.

Bonus video: