Marković: Merkelovoj sam saopštio da nas ne interesuju samo novac i investicije

Merkel je, prema Markovićevim riječima, pokazala pozitivnu ocjenu o tome što se radi u Crnoj Gori i dala konkretne sugestije kako država treba dalje da napreduje u procesu evropske integracije, uz punu podršku Njemačke
59 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2017. 18:24h

Ključni lideri evropskih država podržavaju evropsku integraciju Zapadnog Balkana, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković, navodeći da je individualan pristup, odnosno pristupanje u skladu sa pojedinačnim napretkom, model od kog se ne odustaje.

Marković je, nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da dvije države imaju veoma razvijene odnose, ali ih je potrebno unapređivati na planu ekonomske saradnje.

On je crnogorskim novinarima u Trstu rekao da je pozvao njemačke investitore da iskažu spremnost za ulaganje u Crnu Goru, prije svega u turizam, energetiku i proizvodnju i preradu hrane.

“Saopštio sam joj da nas ne interesuju samo novac i investicije, nego prije svega transfer znanja i dobrih praksi koje treba da unaprijede naš poslovni ambijent i doprinesu razvoju i napretku zemlje”, naveo je Marković.

Merkel je, prema njegovim riječima, pokazala pozitivnu ocjenu o tome što se radi u Crnoj Gori i dala konkretne sugestije kako država treba dalje da napreduje u procesu evropske integracije, uz punu podršku Njemačke.

Merkel je, kako je naveo Marković, veoma dobro reagovala na njegov poziv da posjeti Crnu Goru, rekla je da će imati u svojoj agendi, ali da mora sačekati rezultate izbora u Njemačkoj.

"Mi vjerujemo da će ti rezultati biti u korist njene političke opcije i nakon toga sam sasvim siguran da će se stvoriti uslovi da kancelarka po prvi put u istoriji posjeti Crnu Goru”, saopštio je Marković.

On je rekao da su ga obradovali današnji razgovori u okviru Samita. “Ključni lideri evropskih država odlučni su da podrže Zapadni Balkan u pravcu evropske integracije bez ikakvih ograničenja i skrivene agende”.

Kako je kazao Marković, individualan pristup, odnosno pristupanje u skladu sa pojedinačnim napretkom, model je od kojeg se ne odustaje.

“Istovremeno, danas smo svi zajedno pokazali da je ekonomska saradnja u regionu neophodna kako bi eliminisali ograničenja i doprinijeli rastu naše ekonomije”, dodao je Marković.

On je rekao da će usvajanje Deklaracije i saglašavanje sa Akcionim planom u oblasti trgovine, investicija, digitalne agende i mobilnosti pospiješiti saradnju na tom polju u regionu. “Veliki sam optimista u tom smislu”.

Marković je poručio crngoorskoj javnosti da današnja agenda nije nikakva alternativni proces za evropsku integraciju Crne Gore.“Crna Gora je danas podržana i ona je zemlja koja ima najmanje problema”.

On je rekao da će biti novca za Crnu Goru iz evropskih fondova.

„Ne možemo pričati samo o projektima, mi te projekte treba da pretvorimo u konkretne radove na terenu i rezultate, jer to očekuju građani“, kazao je Marković.

Merkel je, kako je naveo, posebno rekla da treba imati projekte i usaglasiti pristup oko njih, ali oni moraju biti realizovani.

„Biće novca, moramo da budemo sposobni da pripremimo projekte i stvaramo uslove za njihovu realizaciju“, dodao je Marković.

On je ponovio da je carinska unija i jedinstveno balkansko zajedničko tržište model koji nije bio održiv u svakom smislu.

„Crna Gora ima sposobnost, hrabrost i znanje da ukaže na nešto što nije održivo“, zaključio je Marković.

Bonus video: